неділю, 24 травня 2020 р.

Творці слов'янського письма

День слов'янської писемності і культури ми відзначаємо щорічно 24 травня - в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія. Саме вони заклали основу слов'янської писемності, створили новий алфавіт, який отримав назву "кирилиця". Кирило і Мефодій підняли освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий щабель.
Про це потрібно нам всім пам'ятати, всім, хто шанує історію Батьківщини, адже виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу.
                     Цікаві факти з життя Кирила і Мефодія
1. Брати були родом з міста Салоніки. Мефодій був старшим, Кирило - молодшим. Вони добре знали слов'янську мову, і тому деякі дослідники намагалися підтвердити здогадку про їх слов'янське походження.
2. Мефодій став військовим і дослужився до звання стратега однієї з провінцій в Македонії. Кирило з ранніх років зайнявся наукою і також вивчав культуру сусідніх народів. Він міг розраховувати на державну службу в вищих ешелонах влади, але став хранителем бібліотеки в головному храмі країни - соборі Святої Софії.
3. У 862 році посли від моравського князя прибули до імператора з проханням дати йому вчених людей, які могли б навчати слов'ян християнської віри на їх мові. Кирило і Мефодій взялися за роботу. Першою мовою, на яку були переведені основні християнські книги, була болгарська.
4. Спільною працею Кирило і Мефодій майже повністю переклали Біблію.
5. Для того, щоб проповідувати християнську віру слов'янською мовою, потрібно було створити слов'янську абетку. У 863 році вона була повністю створена. Були зроблені переклади різних богослужбових книг, а слов'яни отримали можливість писати і читати власною мовою.
6. Перші слова, написані братами слов'янською мовою, були з Євангелія від Іоанна: "Спочатку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог".
7. Слов'янський алфавіт проіснував на Русі незмінним більш семи століть. Кожна буква мала свою назву: "аз"- А; "Буки"- Б; "Веди"- В; "Глаголь"- Г; "Добро"- Д.
8. Азбука спочатку налічувала 43 літери. Крім того, буквами можна було позначати і цифри. Кирилиця проіснувала без змін до Петра І. Були прибрані застарілі літери - "юс великий", "юс малий", "омега", "ук". У 1918 році з алфавіту пішли ще 5 букв - "ять", "фіта", "іжиця", "ер", "ерь".
9. За тисячу років з алфавіту зникло багато букв , а з'явилося лише дві - "ї" та "е". Нарешті в сучасній абетці залишилось 33 літери.
10. Звідки походить слово "АЗБУКА" ? За назвою перших букв грецького алфавіту: "аз" і "буки".Існувало ще кілька назв абетки - "Абевега" і "Буквиця".
11. Чому алфавіт називається алфавітом? Слово складається з назв двох перших букв грецького алфавіту: "альфа" і "бета". Носії західних мов так і називають: "альфабете". Ми вимовляємо як "алфавіт".
12. Коли стали з'являтися книги, вони оформлювалися дуже красиво. Перша буква - буквиця - починала кожну нову главу. Буквиця незвичайно красива: у вигляді прекрасної птиці або квітки, розписувалася яскравими, частіше червоними квітами.

13. Сьогодні слов'янська рукописна книга є справжнім пам'ятником мистецтва.
Слов'янська азбука дивовижна і вважається однією з найбільш зручних систем письма. А імена Кирила і Мефодія, "першовчителів словенських", стали символом духовного подвигу. І кожен з нас повинен знати і зберігати в своїй пам'яті святі імена перших слов'янських просвітителів - братів КИРИЛА і МЕФОДІЯ.

     Пропонуємо переглянути світлини заходів минулих років, присвячених Дню слов'янської писемності і культури.

Джерело : інтернет-ресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар