четвер, 28 травня 2020 р.

Храми Чарівного міста






Великим і красивим є сучасний Київ. Розкішні парки, ліси і сади суцільним зеленим кільцем оточують місто.Чудовою архітектурою своїх будівель різних епох і стилів, своїми широкими скверами і вулицями Київ славиться як одне з чудових міст нашої України.
За часів князювання Володимира в Києві провадилось велике будівництво князівських палаців, оборонних укріплень. З введенням на Русі християнства розгорнулось спорудження церков, монастирів.
Великого розвитку досягнув Київ у Х-ХІІ століттях. В той час були споруджені Софійський собор, Києво-Печерський монастир, Михайлівський монастир, Десятинна церква. Швидко зростало місто у ХУІІ - ХУІІІ століттях. В цей час було збудовано царський палац, дзвіницю Киево-Печерської лаври, Кирилівську церкву, в Видубіцькому монастирі - Георгіївську церкву.
Однією із найвеличніших споруд Києва є Володимирський собор.
Град Київ неможливо уявити без золотих маківок церков. Колись Київ порівнювали з Єрусалимом, таким важливим було значення міста і в добу прийняття християнства, і в пізніші часи. 
До Дня Києва пропонуємо вам здійснити віртуальну краєзнавчу подорож по визначних 
храмах нашого міста.


Собор Святої Софії Київської
З перших років існування Собор Святої Софії став не лише головним духовним, культурним, а й політичним центром Київської Русі. На площі перед ним зустрічали іноземних послів, проводили віче. Там здійснювали "посадку" князів на престол. Перша бібліотека була зібрана саме в підвалах святині і містила понад 1000 книг.                   

Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра
 Однією з найбільш відомих і найчастіше відвідуваних визначних пам'яток Києва і України є Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, розташована на високих пагорбах правого берега Дніпра. Кожен храм Києво-Печерської Лаври має свою історію і свій неповторний образ, що склався під впливом різних епох і властивих їм стилів. З любов'ю і вірою зводилися вони нашими православними предками. Їх велич і краса оздоблення покликані нагадувати про всюдисущість Божу, про молитву, про вічність.
Михайлівський Золотоверхий монастир
Михайлівський собор Золотоверхого монастиря — яскравий приклад українського бароко.Оригінальний храм був споруджений у 1108–1113 роках онуком Ярослава Мудрого київським князем Святополком Ізяславичем на базі Михайлівського Золотоверхого собору. Хрестово-купольний шестистовпний храм з трьома нефами та одним позолоченим куполом. На початку XX століття храм — семикупольний. Храм початку XII століття, знищений у 30-х р.  ХХ ст., був відновлений напередодні третього тисячоліття.
         Кирилівська церква
Унікальність цього храму - в його автентичності. Після Софійського собору це другий храм у Києві, що зберігся з часів Стародавньої Русі і, на додачу зберігає давньоруський. Фрески давньоруських майстрів поєднуються з роботами Михайла Врубеля, чию Богоматір порівнюють зі Сікстинською Мадонною.У церкві трудилися і видатні українські живописці І.Їжакевич і М.Пимоненко.Михайло Врубель написав для храму, крім зображення Богородиці, фрески «Зішестя Духа Святого», «Євхаристія», «В'їзд Христа в Єрусалим», «Благовіщеня», «Стрітення» та зображення апостолів Петра і Павла. Ці твори вважаються «лебединою піснею» великого художника.
               Іллінська церква
Іллінська церква - перша церква в столиці Київської Русі. За переказами, був зведений князями Аскольдом та Діром. У Повісті минулих літ говориться, що в 945 році під час заключення мирного договору між Руссю та Візантією було проведено богослужіння в церкві Святого Іллі.

Свято-Пантелеймоновський жіночий монастир
Монастир розташований в південній частині Києва, поруч з парком-заповідником «Феофанія».
З 1802 року Феофанія є хутором при вікаріатскому будинку. Будинок служить заміською дачею настоятеля Михайлівського Золотоверхого монастиря. Перший з храмів, а також архієрейський будинок, тут були побудовані в 1803 році.
Храм відомий своїми святинями, серед яких Володимирська Ікона Божої Матері, Ковчег з мощами великомученика Пантелеймона, святого Миколая, преподобного Серафима Саровського, Володимира Київського і преподобних Печерських.На території храму розташовані цілющі джерела: джерело великомученика Пантелеймона, «Сльоза Богородиці» і Джерело Божої Матері.
                Андріївська церква
Унікальність Андріївської церкви в Києві – у її незвичному розташуванні й архітектурі. Храм поставлений на штучному пагорбі, а фундаментом для нього служить тераса двоповерхової будівлі – стилобат, до якої ведуть великі чавунні сходи. Це єдина відома пам’ятка історії, архітектури і живопису XVIII ст. на території України, що збудована у стилі імперського бароко за проектом видатного італійського архітектора Ф.-Б. Растреллі. Андріївська церква дійшла до наших днів у найбільш оригінальному вигляді. Тут чудово збереглися не тільки автентичні архітектурні форми і найбільший відсоток оздоблення екстер’єру, але й унікальний внутрішній декор, який є неперевершеним зразком православного церковного інтер’єру стилю бароко.
    Свято-Покровський жіночий монастир
Спочатку це був так званий «Княгинін монастир», заснований в травні 1889 р. великою княгинею Олександрою Романовою. Але вже в червні рішенням Святійшого Синоду він отримав назву «Покровський».З понад 30 споруд монастиря (терапевтичний і хірургічний корпус монастирської лікарні, фельдшерська школа, училище для дівчаток, золотошвейні і іконописна майстерні, книжкові та іконні лавки, каплиця з музеєм, хлібопекарня, квасоварні, притулки для сиріт, сліпих і хворих тощо) збереглося 15, дев'ять з яких мають історико-архітектурну цінність. Перлиною монастирського архітектурного ансамблю є пятнадцатікупольний собор Святого Миколи Мірлікійського.Центральна монастирська площа організована на рівні двох терас: верхньої із собором Св. Миколи Мірлікійського; нижньої – з церквою Покрови Пресвятої Богородиці і входом в підземну церкву в честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» в нижньому ярусі собору.
          Володимирський собор
Володимирський собор є головним храмом Української православної церкви Київського патріархату. Собор було побудовано у другій половині ХІХ століття в неовізантійському стилі. Храм вражає внутрішнім і зовнішнім оздобленням. У зовнішньому оформленні храму органічно поєднані жовто-білі стіни з яскраво-синіми куполами. Над внутрішнім оформленням працювали видатні художники свого часу: Василь Суріков, Володимир Полєнов і Віктор Васнєцов. Саме пензлю останнього належить більшість розписів собору, які відтворюють біблійні сюжети. Сьогодні в соборі відбуваються постійні служби, церковні святкування, молебні, хрещення, вінчання та ін. 
       Свято-Покровська церква   
 Солом'янська Покровська церква споруджена в 1897р. коштом київського мецената Терещенко на честь митрополита Платона Городецького, що вмер у свято Покрова (1891р). У "Платонівській" церкві в 1905-1915р. священником був майбутній митрополит Василь Липківський.
Крім головного престолу Покрова Божої Матері, Покровська церква мала ще два вівтарі: правий Св. Платона та лівий Жінок Мироносиць. Навколо великої головної бані стояло п'ять декоративних малих, які пізніше зникли. При церкві діяли заснована на Солом'янці ще у 1892 році церковно-парафіяльна школа та жіноче благодійне товариство, яке відкрило тут у 1906 році денний притулок для малолітніх дітей.
      Флорівський жіночий монастир
Коли у Києві заснували монастир на честь святих Флора та Лавра – достеменно невідомо. У відповідності із деякими історичними документами він існував вже у 1441 році. Флорівсько-Вознесенський монастир один із найстарших, найбільших і найцікавіших. Він є невід’ємною частиною краєвиду Подолу, хоча одночасно це один із найбільш компактних та найбільш затишних великих монастирських комплексів в Україні.Тут є і великий собор, і велика дзвіниця, і три допоміжних церкви й великі келійні корпуси.Вознесенський монастир вважався найелітнішим жіночим монастирем Києва. Більшість черниць тут походило із княжих та шляхетських родів.
           Костел Святого Миколая
Костел святого Миколая був побудований у 1899-1909 роках, як храм Римо-католицької церкви. Архітектурний стиль неоготика. Автори проекту архітектори Владислав Городецький, С. Валовський та скульптор Еліо Саля. У 1917 році костел закрили і у 30-х роках використовувався як склад та архів. Під час Другої світової війни зазнав значних втрат.У 1978 році було прийнято рішення про створення Республіканського будинку органної і камерної музики. Після чого почалася реставрація та реконструкція костелу під концертну залу.Починаючи з 1991 року в храмі знову почалися богослужіння. У наш час костел ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики України як приміщення для концертів, та парафія Святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить в ній служби.


Як  тебе не любити, Києве мій !
Залишайся таким же квітучим, зеленим і прекрасним!
З Днем народження тебе, наш Києве!


Немає коментарів:

Дописати коментар