понеділок, 25 травня 2020 р.

Майстер авторської казки

25 травня українському дитячому письменнику Юрію Ярмишу виповнилося б 85 років.
Юрій Ярмиш був і залишається одним із знаних майстрів авторської казки в Україні. Ім'я цього чудового письменника входить в когорту визнаних письменників, які писали для дітей та про дітей.
Як же Юрій Ярмиш став казкарем? У дитинстві він любив читати казки. Читав казки Г.-Х. Андерсена, О.Копиленка, слухав розповіді бабусі та мами. І тоді він відчув потребу висловитися, розповісти ровесникам дивовижні історії, які народжувалися в його уяві. Уже в дорослому віці Юрію Ярмишу - авторові кількох книжок казок, відома українська письменниця Оксана Іваненко якось написала : "Вірю у Ваш талант. Передаю Вам естафету казки". І Юрій Феодосійович прийняв цю естафету. Його казки не ті, в яких усе солодке, правильне та бажане, про які кажуть : "Усе закінчується, як у казці". Звичайно, що у казках письменника такого переважна більшість. Але в них і солоне, і гірке, і прикре, і трагічне. Проте його твори ніколи не бувають злими, як не буває злою мудрість.
Юрій Ярмиш - автор понад 60 книжок казок, притч, байок, серед яких : "Золотий кораблик", "Два майстри", "Чарівними стежками", "Ведмежаткове сонечко","Сповідь чаклуна", "Дванадцятиголовий дракончик" та інші.
Книжки письменника перекладено п'ятнадцятьма мовами. Юрій Ярмиш працював також як дослідник-літературознавець у галузі вивчення казки як літературного жанру та в галузі дослідження дитячої літератури.
Він був членом Міжнародного товариства дослідників літератури для дітей та юнацтва.
Творчість Юрія Ярмиша відзначена багатьма літературними преміями.
"Казкове бачу я у всьому - у житті людини, у природі, у мрії про майбутнє, а часом і в звичайних предметах, веселих, печальних і смішних, що оточують нас. Казка об'єднує людей. Хоч би які були різні за сюжетами казки, у них завжди добро перемагає зло, люди прагнуть до краси, справедливості", - говорив Юрій Ярмиш.

Любі наші читачі, бажаємо вам приємних та радісних мандрівок сторінками книжок Юрія Ярмиша. І так само, як герої його казок, вірте у здійснення мрій.

Казковий світ Юрія Ярмиша - дивний світ. Герої його казок - наші сучасники. Ти можеш їх зустріти серед своїх друзів, рідних, а інколи у комусь із них впізнати і самого себе. Але ж казка є казка. І у творах письменника поряд із реальними живуть вигадані, фантастичні істоти, які вміють розмовляти, мають розум, людські почуття, добру чи недобру вдачу. І, відповідно до свого характеру, роблять добрі і недобрі вчинки. Такі герої зустрінуться тобі у збірці Ю.Ярмиша "Сповідь чаклуна": казки та повісті / Ю.Ярмиш; худож. П.В. Мірончик, Н.О. Ель Маулюд. - Харків : Белкар-книга, 2006. - 207 с. : ілюстр.








До цієї книжки увійшли кращі казки письменника Юрія Ярмиша. Його твори вчать добру, вірності, сміливості, відкривають маленьким читачам змогу поринути у світ неймовірних пригод у пошуках щастя та мрії.
Ярмиш, Ю.Ф. Дванадцятиголовий дракончик : Казки. - Харків : Белкар-книга, 2006. - 48 с. : іл.



Бурому ведмедику Мишкові, який народився у тайзі, дуже пощастило. Спочатку він потрапив до молодих будівельників, а потім і далі -  у велике місто і навіть у космос. Про його надзвичайні зустрічі і пригоди й розповідається у цій казці.
Ярмиш, Ю. Ведмежа і Полярна зірка : Казка / Худож. А.Василенко. - Київ : Веселка, 1979. - 28 с. : іл.









Ця книжка - весела подорож у барвистий світ фантазії. Ти зустрінеш у цій подорожі золотий кораблик, який дається в руки тільки сильним та розумним, чарівну капітанову люльку, паличку-рятівницю, слонятко, що любило танцювати, ведмежа-боксера, веселого чародія і ще багато казкових персонажів. 
Ярмиш, Ю. Два майстри : Казки / Худож. В.Ігнатов. - Київ : Веселка, 1977. - 207 с. : іл.













В цій збірці читачі знайдуть не лише незвичайні пригоди, а й роздуми про вірність, сміливість, мужність, про кращу долю рідного народу.
Ярмиш, Ю. Чарівними стежками : Казки, байки, фантастичні оповідання / Передм. С.Грицюка; Худож. оформл. А.Василенка. - Київ : ВВФ "Котигорошко, 1996. - 122 с. іл.                                                                          




"Золотий кораблик" - збірка казок Ю.Ярмиша. 
Читач знайде в них не тільки незвичайні пригоди, він зрозуміє, що добро повинно перемагати зло, друзі - бути вірними, а люди - боротися за щастя.
Ярмиш, Юрій Золотий кораблик : Казки. - Сімферополь : Крим, 192 с. : іл.









Немає коментарів:

Дописати коментар