пʼятницю, 1 травня 2020 р.

День Сонця

3 травня в усьому світі святкують День Сонця. Його заснувало європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МТСЕ) в 1994 році.
Мета свята - привернути увагу суспільства до використання повністю відновлюваної енергіі. За 25 років існування свята проблема споживання природної енергії, яка не є повністю відновлюваною, стала ще гострішою. Збільшення населення планети, а з ним і обсяг виробництва виснажило природні ресурси Землі. Із підвищеною інтенсивністю споживання вони просто не встигають поповнюватися. Подорожчання енергоджерел також ставить на порядок денний проблему пошуку нових, дешевих можливостей одержання енергії.
Використовуючи сонячну енергію, людина не порушує балансу - енергія постійно відновлюється самостійно.
Важливо, що сонячна енергія є екологічною - не має побічних ефектів для атмосфери - таких, як гази, вихлопи і токсичні речовини, що вивільнюються, наприклад, під час горіння.
3 травня, починаючи з 1994 року, у різних країнах світу відбуваються конгреси та конференції, присвячені вивченню Сонця і використанню його можливостей.
Сонце є найближчою до Землі зіркою, що дала життя на планеті. Світло Сонця насправді біле. Проходячи через атмосферу Землі, воно стає жовтуватим для сприйняття людським оком.
Культ Сонця існував у різних культурах - від шанування бога Ра древніми єгиптянами, спорудження будівель Стоунгендж як моделі Сонячної системи в Англії до святкування приходу весни, свята Масляної в давніх слов'ян. Млинці, які заведено було їсти цього дня, символізували сонячний диск.
Сонячну енергію спочатку використовували для нагрівання води в літній період. А будівлі традиційно проектували так, щоб приміщення наповнювалося природним світлом, підбирали матеріали, які притягують сонце або відбивають його. У сучасних системах використання енергії застосовують сонячні колектори, за допомогою яких обігрівають будівлі та перетворюють енергію на електричну, а за допомогою сонячної батареї - на теплову.
Сонце - це наше все! Це світло, тепло та багато іншого. Без Сонця на Землі не зародилося б життя. А також це найближча зірка до нашої планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар