понеділок, 18 травня 2020 р.

Міжнародний день музеїв

Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв.
Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей було затверджене в 1977 році за рішенням ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв, що проходила в Москві й Ленінграді (РФ). Тоді ж запропонували девіз свята : "Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаємопорозуміння, співробітництва й миру між народами".

Пропонуємо вам здійснити віртуальну подорож по відомих музеях світу, в перелік яких входять і музеї України.


Національний художній музей України
Цей музей один із найбільших і найстаріших в Україні. В ньому зібрано унікальну колекцію творів українського живопису, скульптури та графіки.
Музей був заснований зусиллями української інтелігенції наприкінці Х1Х століття як перший загальнодоступний музей Києва.





Львівська національна галерея мистецтв імені Потоцьких
Сьогодні це один із найбагатших музеїв України. Тут налічується понад 62 тисячі творів світового та національного мистецтва від античних часів до наших днів.






Музеї Ватикану
Музейний комплекс відкрив в ХVІ столітті Папа Юлій ІІ. Він містить 52 галереї і є одним з найбільших у світі. Найвідомішими із залів музею є Галерея карт і Галерея гобеленів, славетна Сикстинська капела, стіни якої прикрашені роботами багатьох видатних майстрів, зокрема, Перуджино і Боттічелі, а стеля розписана Мікеланджело.


Лувр, Франція
В найвідомішому музеї світу зібрані найкращі зразки світового мистецтва від античних часів до сучасності. Лувр був середньовічною фортецею і палацом королів Франції перш, ніж став музеєм два століття тому.
Колекції музею є серед найвидатніших на планеті. Тут знаходяться роботи найвідоміших художників в історії, таких як да Вінчі і Рембрандт, а головною визначною пам'яткою Лувру є Мона Ліза Леонардо да Вінчі.                                                  

Британський музей, Велика Британія
Головний історико-археологічний музей Великої Британії. У ньому зібрані експонати з усього світу. З колекцією, яка нараховує понад 8 мільйонів об'єктів, музей робить частину своїх експонатів доступними для пергляду в Інтернеті.

Ермітаж, Санкт-Петербург, Росія
Один із найбільших і найстаріших музеїв в світі, був відкритий Катериною ІІ в 1764 році. Державний музейний комплекс складається з кількох будівель, з-поміж яких найбільш відомим є великий зелено-білий Зимовий палац. У цього музею найбільша колекція картин. Тут можна побачити історію світу, а особливо значною є Золота Кімната з ії дивовижними дорогоцінними каменями.                                                                                   
Театр - музей Далі, Іспанія
Мистецтву Сальвадора Далі присвячений театр-музей, до створення якого він сам доклав руку.
Тут він похований, а багато приміщень та експонатів оточують кожну епоху життя та кар'єри Сальвадора Далі.




Музей Метрополітен, Нью-Йорк
Музей був створений в 1870 році і зберігає більше ніж два мільйони творів мистецтва з усього світу -  від давнини до сучасних часів. Це один з найбільших музеїв світу, в якому зберігаються європейські та ісламські картини, колекції зброї і броні.




Всі музеї світу чекають на вас, а ми із задоволенням  помандруємо разом з вами. 


Джерело : інтернет-ресурси                                                                                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар