пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Мати - символ добра на землі

У календарі свят для мами визначений особливий день, який святкується в Україні у другу неділю травня. Офіційне державне свято День матері встановлене в 1999 році. Його святкування стало популярною і доброю сімейною традицією.
До Дня матері бібліотека підготувала віртуальну виставку. 
Пропонуємо вам переглянути книги, присвячені темі материнства, які є у фонді нашої бібліотеки.


Книга про Матір [Текст] : укр. поети ХІХ - ХХІ ст. : антологія : матерям України присвячується / передм. О.О.Омельченка ; упоряд. В.Л.Чуйко. - Київ : Криниця, 2003. - 320 с.
У виданні вперше тематично підібрані та об'єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить - за збереження і відродження української нації.


Пісні маминого серця : Пісенник / Упорядкув. та передм. Р.П. Радишевського; Міжнар. шк. україністики НАН України. - Київ : Вид. центр "Просвіта", 2006. - 351 с. : нот.
У книзі зібрано найпопулярніші українські народні та авторські пісні, подані в алфавітному порядку. Текст супроводжують ноти.


Хронович, В. М. Мамусине серце : Оповідання : Для серед. та ст. шк. віку / Упоряд. та передм. Г.Г. Гришка; Худож. оформл. Л.В. Ільчинської. - Київ : Веселка, 1994. - 60 с. : іл.
Оповідання В. Хроновича цікаві й повчальні за змістом, вони щедро окроплені болем за долю рідного краю, любов'ю до людей і неустанним бажанням розквіту рідної України.
                                     
               Гнатюк, І.Ф. Благословляла мати на дорогу : Вірші та поеми : Для серед. та ст. шк. віку / Худож. оформл. З.О.Васіної. - Київ : Веселка, 1994. - 95 с. : іл.
Поетична сповідь про святі почуття до Матері, яка серцем супроводила хресний хід Івана Гнатюка, не залишить байдужим того, хто розгорне цю книжку.
                                                                                                                                                
Люба мати : Збірка віршів та оповідань для молодшого шкільного віку / Худож. В. Євдокименко. - Київ : Веселка, 1975. - 99 с. : іл.
У книжці зібрано вірші, оповідання, уривки з творів різних письменників, де розповідається про багатьох славних матерів, про любов до мами, про вічну красу материнської любові та самовідданості.


                                                                     

Про маму : Зб. худож. творів на кожен день і до свята / Упоряд. та передм. Г.М. Кирпи ; Худож. С.М. Железняк. - Київ : Школа, 2003. - 223 с. 
Ця книжка, що складається з кращих творів вітчизняної та зарубіжної літератури, нікого не залишить байдужим - вона вся мовби дихає любов'ю до матері.
Збірник містить також матеріали, які можуть використовуватися вчителем для проведення тематичних уроків, святкових вечорів тощо.


Мать : Стихотворения русских и советских поєтов о матери / Предисл. и сост. В. Коротаева. - Москва : Мол. гвардия, 1979. - 207 с. : ил.
Сборник стихотворений "Мать" - своеобразная антология русской и советской поэзии, посвященная дорогой и близкой для каждого человека теме - теме женщины-матери. В сборник вошли лучшие произведения поэтов, созданные почти за три столетия.



                                             
Гуменна, Д. Благослови, мати! : Казка- есей / Іл. Т.Цимбал. - Київ : КМ Академія, 1995. - 267 с. : іл.
У казковому оповіданні автор розкриває історію предків українців від часів сивої давнини - "золотого кам'яного віку" - до скіфських часів.
Головною темою цього казкового твору є прадавня історія України та Мати : праматір, богиня, жінка-жона, яка народила весь світ.




Немає коментарів:

Дописати коментар