середу, 13 травня 2020 р.

Цікаві факти з життя письменника Панаса Мирного

13 травня 1849 року  народився український письменник і драматург Панас Мирний - автор геніального роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні ?"
Пропонуємо вашій увазі підбірку найцікавіших фактів про життя письменника Панаса Мирного.
    1. Став чиновником через примус батька               
У 13 років майбутній класик української літератури закінчив освіту. Знання отримав в Гадяцькому повітовому училищі, яке славилося своїми викладачами. Був відмінником і не раз отримував грамоти. І вже в 14 років став писарем у повітовому суді Гадяча.
Панас Мирний належить до тих українських класиків пера, яким вдалося одночасно побудувати блискучу державну кар'єру та реалізувати себе у письменництві.
Свої твори Панас Якович складав ночами. При чому, багато з них були записані в бухгалтерських книгах. Хоча і паперу він використовував чимало. До речі, в одному з музеїв зберігається спеціальний ніж для розрізання паперових аркушів, який використовував письменник.
                              2. Багато творів залишив недописаними через брак часу
Багато творів письменника так і залишилися недописаними, оскільки весь час забирала робота чиновника, і на літературу його майже не лишалося.
Перші твори Панаса Рудченка під псевдонімом Панас Мирний видавалися у Львові. Ніхто навіть не здогадувався, хто такий цей Мирний.
                              3. За життя не дав жодного інтерв'ю
Він не любив слави. До того ж, писав забороненою українською мовою, та ще й про долю українського народу. Але Рудченко сам себе розсекретив. Це трапилося випадково. Коли на сцені полтавського театру поставили п'єсу "Лімерівна", глядачі під овації почали вимагати "автора на сцену". Панас Якович не стримався і вийшов. Він навіть нічого сказати не міг застиглій публіці. Близькі люди, співробітники, знайомі не могли повірити, що чиновник Рудченко і письменник Мирний - та сама особа.
                               4. Рукописи зберігав у скрині для сала
Жандарми неодноразово обшукували всіх відомих людей Полтави у пошуках рукописів таємничого Мирного. Навіть у Рудченка нічого не знайшли. Свої майбутні "Хіба ревуть воли..."він ховав у скрині, де зазвичай зберігають сало та інші продукти.        
         5. Головну героїню роману "Повія" списав з дівчат, яких кохав
В юності Панас Мирний кохав кількох дівчат-наймичок. Одна не зрозуміла його духовних поривань. Інша - проміняла його на солдата-москаля.
Роман "Повія" Панас Мирний почав писати у 32 роки. Описав долю сільської дівчини, яка через бідність після смерті батька та матері змушена була працювати в наймах у місті, а згодом стала повією. Зрештою, хвора на сифіліс дівчина замерзає у рідному селі під батьківською оселею. Головна героїня "Повії" - збірний образ дівчат, яких кохав автор роману.

Немає коментарів:

Дописати коментар