понеділок, 11 липня 2022 р.

Героїчна оборона Києва

11 липня 1941 року, рівно 81 рік тому, почалася героїчна оборона Києва від фашистських загарбників. Ця подія була однією з вирішальних під час Другої світової війни. Початком Київської оборонної операції прийнято вважати 11 липня, коли сили Вермахту вийшли до річки Ірпінь. Вона розташовувалася за 15 кілометрів на захід від міста. Київська стратегічна оборонна операція 1941 року - саме така офіційна назва цієї події. Сам Гітлер планував дуже швидке захоплення міста, і завдяки величезній перевазі у військах (майже в три рази), у фашистської Німеччини це цілком могло вийти. Протистояли загарбникам не тільки солдати, але й жителі Києва. Вся оборона Києва тривала аж 72 дні, і за цей час було створено близько 1500 оборонних дотів і викопано понад 50 кілометрів протитанкових ровів.
Перший наступ танкової дивізії фашистів було зупинено завдяки героїчним діям радянської армії і простим жителям Києва.
30 липня була друга спроба штурму Києва, і аж через 10 днів вона дала певний результат: вдалося прорвати оборону і увійти в місто на південно-західній окраїні. Але 15 серпня ополченню вдалося відкинути позиції загарбників на колишні позиції. Втрати фашистів вже тоді становили понад 100 тисяч.

Ось так у той час виглядав Київ.
Миттєвого захоплення столиці, як планував фюрер, не вийшло. Зазнаючи важких втрат, радянські війська не залишали ворогові Київ, також в місті діяло посилене народне ополчення. В результаті тривалої оборони Києва  країна дістала певний виграш у часі для того, щоб відмобілізувати і розгорнути війська, евакуювати промисловість і матеріальні ресурси в глибинні райони. Хоча оборона Києва закінчилася трагічно, вона мала велике політичне і віськово-стратегічне значення. Радянські війська більше ніж на два місяці затримали просування гітлерівців на схід, на Лівобережну Україну і Донбас. Героїчна оборона Києва значною мірою сприяла зриву планів керівництва фашистської Німеччини на швидке захоплення Москви і "блискавичне" завершення війни.
Незважаючи на героїчний опір, тривав наступ німецьких військ, а також оборона Києва. Липень-вересень стали для міста дуже важким періодом, тому що всі ці три місяці ворог продовжував наступати і розбивати радянськи війська.
Незважаючи на те, що існувала загроза оточення, Сталін все одно прийняв рішення про продовження оборони столиці, що відбилося на трагічності подальших подій.
Оборона Києва 1941 року запам'яталася всім на довгий час. Героїзм і мужність солдатів не можуть не захоплювати. Незважаючи на те, що чисельність німецьких військ практично в три рази перевершувала червоноармійців, вони не відступали і продовжували обороняти столицю. Героїчні захисники Києва з честю виконали свій обов'язок перед Батьківщиною. Вони віддали свої життя  для того, щоб залишитися на своїй землі і не віддавати її в руки ворога.
                                                     Пам'ятник "Оборона Києва"
 

Немає коментарів:

Дописати коментар