суботу, 4 червня 2022 р.

Майбутнє нашої планети в наших руках

5 червня щорічно відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Цього дня 1972 р. в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).  Також була заснована нова організація в системі ООН - Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої з тих пір і відзначається всім світовим співтовариством щорічно День охорони довкілля. 
Ми живемо на планеті Земля. Але людина не лише милується красою природи. Вона потребує чистої води і повітря, продуктів харчування, палива, будівельних матеріалів. Все це людина бере у природи: вирубаються ліси, пересихають ріки, зникають рослини і тварини. Людина - це частина природи і людство висунуло завдання - не шкодити природі, а охороняти ії. Створюються природоохоронні території та видаються Червоні книги, до яких заносять тварин, рослини, гриби, яким загрожує зникнення.

До Червоної книги України потрапляють види тварин, яким загрожує вимирання:
Зубр;
Рись; 
Дельфін афаліна;
Саламандра плямиста.
Птахи:
Чорний лелека;
Дрохва.
Рослини, яким загрожує зникнення:

Тюльпан Шренка;
Сон розкритий;
Підсніжник звичайний;
Тис ягідний;
Лілія лісова.
Людина займає верхню планку у природі, тому вона повинна берегти навколишній світ. Щоб зберегти нашу планету для нащадків, кожний мешканець цієї планети повинен берегти природу. Кожні десять хвилин на планеті вимирає один вид тварин, рослин , комах. Якщо нічого не робити, то десять мільйонів  видів живих організмів незабаром зникнуть.  Джерело забруднення довкілля- теплові електростанції. Компонент середовища, що піддається забрудненню - атмосферне повітря. Велика загроза - атомні електростанції.  Нам всім відомі трагічні наслідки Чорнобильської катастрофи. 
Ми маємо час, щоб зробити нашу планету краще, чистіше і безпечніше.
Захист навколишнього середовища - загальна турбота.                                               
Відзначення цього дня кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.


Немає коментарів:

Дописати коментар