понеділок, 14 травня 2018 р.

Ми матір називаємо святою

У травні, коли прокидається від сну природа, коли дзвенить у блакиті пісня жаворонка, теплий весняний вітер приносить Свято матері, яке народилося в далекій Філадельфії завдяки зусиллям молодої американки Анни Джарвіс. Вона втратила свою маму. Смерть була раптовою і передчасною. Анна звернулася з листами до конгресменів та Президента Америки, у яких запропонувала раз на рік, навесні, вшановувати матір. Ідею Анни Джарвіс підхопили у світі.
Вперше в Україні, в Галичині, це свято відзначалося в 1929 році. У цей день дюди в національному одязі йшли зранку до церкви на богослужіння, а пізніше тисячі дітей під звуки музики, з квітами в руках йшли вулицями міст чи сіл до площі, де відбувалося свято. Пісні, вірші, вистави, виставки виробів, квіти, жарти, сміх були адресовані матерям.
Після 1939 року це свято було заборонене. Але відновлюється Україна, а разом з нею і ті свята, які були дорогими нашому народові. З 1999 року Свято матері повернулося в Україну і святкується у другу неділю травня.
В бібліотеці День матері відзначили родинним святом, на якому були присутні учні 1-Б класу 149 школи. Бібліотекар розповіла дітям історію виникнення Свята матері, як його відзначають в Україні та в інших країнах світу, зачитала оповідання та легенду про матір. Діти також читали вірші про матусь, відгадували загадки про родину, брали активну участь в іграх "Попелюшка" та "Ніжні слова". 

Немає коментарів:

Дописати коментар