середу, 7 вересня 2022 р.

Міжнародний день мережива


7 вересня  проводиться День Мережива. Історія мережива починається з кінця 15-го  століття в Італії. Ці вересневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер. Мереживна нитка зазвичай робилася з льону, а потім із шовкових або металевих золотих ниток, а в дев'ятнадцятому столітті - з бавовни.  Голчасті та бобінні мережива часто називалися на честь регіону чи міста, де вони були зроблені. Найбільші центри мережива були створені в Італії, Фландрії та Франції. Походження мережива заперечується істориками. Італійська вимога - це заповіт 1493 міланської родини Сфорца. Фламандська заява - це мереживо на альбі священика, що поклоняється, на картині Ганса Мемлінга близько 1485 року.
Але оскільки мереживо розвинулося з інших технік, не можна сказати, що воно зародилося в одному місці. Мереживо - один із видів декоративно-прикладного мистецтва. Воно відоме з давніх часів у різних країнах.Техніка виконання мережива виникла багато століть тому. Ще у біблійних текстах є згадки про пишні тканини, якими було декоровано вбрання священиків. Навіть на муміях часів Давнього Єгипту зустрічаються сітчасті вишивки.  Найбільшу популярність мереживо завоювало у XVI столітті, за часів Катерини Медичі. Його використовували всюди, де тільки було можливо. Жінки прикрашали одяг - сукні та спідню білизну. Мереживні серветки клали на стіл та спинку дивана. Подушки та настільні лампи також мали мереживне оздоблення. Сьогодні мереживо знову популярне.
У містечку Кішкунхолош, що розташоване у південній частині Угорщини, вже понад 110 років існує традиція виготовлення мережива. Перші мережива були пошиті ще у 1902 році. Мереживо "Холоші" виготовляється на основі давніх ескізів з використанням оригінальних мотивів та 60 різноманітних строчок. Таємницю строчок знають лише 9 майстрів, які згодом передають свої знання наступникам. Мереживо "Холоші" завжди вважалося цінним подарунком. Таким воно є і сьогодні. З 1935 р. логотипом мережива "Холоші" є символ із трьох риб, які лежать одна на одній. У 2010 р. мереживо  оголошено частиною угорської культурної спадщини.
Чарівний краєвид мережив просто заворожує, тому багато початківців хочуть спробувати пов'язати щось із мережива. Красиві старовинні вигини і модні ніжні візерунки, тонка робота майстра - все це створено для того, щоб зробити речі і світ прекраснішим. Вважається, що плетіння мереживом - це жіноча прерогатива. Найбільше цінуються мережива, які зроблені за унікальною схемою для оздоблення одягу. Мереживо - як казка, як диво, сплетене з таємниці, чарівності, жіночності, любові. Воно зачаровує і приваблює. Багато століть воно прикрашає життя і не перестає радувати око.


Немає коментарів:

Дописати коментар