пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Традиції свята Великодня

Великдень — найважливіше із 12 головних християнських щорічних свят. Його святкують практично у кожній українській родині. Безліч традицій, прикмет, обрядів та застережень існувало й досі існує, пов’язаних із цим днем. Деякі з них мають суто християнське походження, а деякі перейшли ще від наших язичницьких пращурів. Уся суть християнства полягає в смерті і воскресінні Христа, в його жертві спокути за гріхи людей і великій  любові. Напередодні свята відбувається головне диво християнського світу - сходження Благодатного вогню на Гроб Господній в Єрусалімі. Воскресіння Христове прийнято зустрічати в храмі: богослужіння починається до опівночі, а приблизно опівночі починається Великодня утреня.

Історія і походження свята Великдень
В Україні святкувати Великдень як Воскресіння Ісуса почали ще наприкінці першого тисячоліття - із запровадженням християнства. Це свято збігалося в часі із весняним рівноденням. Чудо воскресіння Сина Божого символізує очищення душі від гріхів і перемогу життя над смертю. Ісус воскрес в перший місяць після весняного рівнодення, і ця подія співпала з іудейським святом - Песах.  Саме тому  Воскресіння Христове має ще одну назву -  Пасха.

Великий піст
Пасха - найбільш значимий день у православній вірі і готуються до нього заздалегідь. Світлому Воскресінню передують 40 днів суворого посту, коли віруючі не тільки очищаються фізично, відмовляючись від скоромної їжі,  проводять вільний час у молитвах і роздумах. В церковних служіннях під час посту згадують 
земне життя Христа, здійснювані  ним чудеса, смерть і його розп'яття на хресті.                   
Таємна вечеря 
У страсну седмицю згадуюь страждання Христа і готуються до свята. У четвер проводять генеральне прибирання і починають готувати страви до святкового столу. Вважається, що якщо в цей день до сходу сонця скупатися, можна очиститися від усіх гріхів. У великий четвер відбулася Таємна вечеря, коли Ісус омив ноги своїм учням.

Чистий четвер 
У Великий четвер християни згадують чотири події: Таємну вечерю, обмивання Христом ніг учням, молитву Христа в Гефсиманському саду і зраду Іуди. До  Чистого четверга були приурочені очисні обряди. Вважалося, що перед Великоднем необхідно очистити не тільки простір, а й душу. Тому люди відправлялися на вранішню службу до церкви, де сповідалися і 
причащалися.

Страсна п'ятниця  
Страсна п'ятниця - час скорботи і жалоби. Це особливий день, оскільки саме тоді зрадники розіп'яли Ісуса на хресті, де він помер за гріхи людські. Як далі оповідає Євангеліє, на третій день після смерті на хресті Христос воскрес. Ця неділя стала найголовнішим святом у християнстві -  Великоднем. 

Головні символи Великодня 
Окрасою великоднього столу традиційно є фарбовані яйця, сирна пасха і паски. Сирна пасха обов'язково повина мати форму  піраміди, що символізує гору Голгофу, на якій  був розіп'ятий Ісус. Страву прикрашають написами "ХВ", хрестиками, квітами. Паска найважливіший символ, без якого ми не уявляємо Великдень. Якщо на столі стоїть паска, це означає, що двері в будинок для Ісуса завжди відкриті.
Поливаний понеділок
Другий день Великодних свят - Світлий понеділок. В цей день продовжується возвеличення подвигу Христа, що переміг смерть і пекло.
Інші назви Світлого понеділка – Поливаний, Обливаний, Волочильний – походять від ритуалів зустрічі весни, пробудження природи.

  Джерело: інтернет- ресурси

                             



.                                                       

                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар