четвер, 19 травня 2016 р.

Емський наказ та його наслідки

18 травня 2016 року виповнюється 140 років з дня виходу Емського указу.
Емський указ - це розпорядження російського імператора Олександра ІІ від 18 травня 1876 року, спрямоване на витіснення української мови з культурної сфери і обмеження її побутовим вжитком. Він доповнював основні положення так званого Валуєвського циркуляра 1863 року.Указ забороняв ввозити на територію Російської імперії з-за кордону книги, написані українською мовою, видавати нею оригінальні твори і робити переклади з іноземних мов, тексти для нот, театральні вистави і публічні читання.Дозволялося видавати українською історичні літературні пам'ятки та художні твори, але лише за умови їх написання згідно з загальноросійською орфографією та отримання попереднього дозволу на публікацію від Головного управління у справах друку. Місцевій адміністрації наказувалося посилити нагляд, щоб у початкових школах не велося викладання українською мовою, та щоб з бібліотек були вилучені книги українською мовою, що не відповідають зазначеним вимогам.
На підставі Емського указу було закрито Південно-Західний відділ Російського Географічного Товариства у Києві, припинено видання "Кіевского телеграфа", ліквідовано Громади, звільнено ряд професорів-українців з Київського університету.В 1878 році на Паризькому літературному конгресі М. Драгоманов виступив на захист української мови і культури і різко засудив Емський указ.
Емський указ не був скасований офіційно, однак втратив чинність 17 жовтня 1905 року з виданням так званого "Маніфеста громадянських свобод" імператором Миколою ІІ.
До цієї дати в бібліотеці були представлені книжкова виставка "Квітни,мово наша рідна", тематична полиця "Цей день в історії", та для учнів 5-6 класів 166 школи та ліцею КПІ пройшов урок патріотизму"Рідна мова моя українська - батьківська, материнська".

Інтернет ресурси:https://uk.wikipedia.org/wiki/

Немає коментарів:

Дописати коментар