середу, 11 травня 2016 р.

Геноцид вірменського народу

24 квітня 2016 року   виповнився 101 рік  найжахливішої   трагедії ХХ століття, першого масового злочину проти людяності — геноциду вірмен.
Час має властивість лікувати   рани, дозволяє людині переосмислити минуле заради   майбутнього,   сприяє відмові   від помилкових постулатів і цінностей. Але час не владний над колективною пам’яттю людства, бо такі злочини, як Геноцид, не мають терміну давності.
Геноцид вірмен є другим за вивченням актом геноциду в історії після Голокосту. У спільній Декларації від 24 травня 1915 р. країн-союзниць (Великобританія, Франція і Росія) масові вбивства вірмен вперше в історії були визнані злочином проти людяності.
Вірмени всього світу вшановують пам"ять загиблих представників свого народу.
З цієї нагоди учнями 5 класу ліцею КПІ в бібліотеці було проведено класну годину з вшанування пам'яті жертв вірменського Геноциду. З вступним словом виступила вчитель історії Тетяна Володимирівна, також слово мав представник вірменського народу - учень 5 класу Арман Хачатурян, який з болем у душі та скорботою в серці розказав присутнім історію цієї трагедії.

Символ геноциду — незабудка 

В етимології назви квітки «незабудка» в різних мовах закладено один і той же зміст: «Не забувай», «Пам’ятай», що є основним посланням сторіччя Геноциду вірмен. У середні століття квітка вважалася символом Божої присутності. Кожен з п’яти пелюсток незабудки символізує одну з п’яти частин світу, якими розсіялися і врятувалися від геноциду вірмени. 
Чорна серцевина квітки — це пам’ять про геноцид. Жовтий колір символізує сонячне світло, що дає сили жити і творити. Світло-бузковий, яким пофарбовані промені всередині квітки, символізує участь у визнанні та засудженні геноциду вірмен, а домінуючий ліловий — це самосвідомість вірмен: він присутній в елементах вбрання священнослужителів Вірменської апостольської церкви.
Також Арман підготував запитання до теми Геноциду для своїх однокласників, за вірні відповіді хлопчик дарував квітку-незабудку,намальовану власноруч.

Немає коментарів:

Дописати коментар