четвер, 6 жовтня 2022 р.

Душею створена краса

Своє свято - День художника України працівники пензля і мольберта щорічно відзначають у другу неділю жовтня. Цього року воно випадає на  9 жовтня. В цей день, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства, кожну другу неділю жовтня вшановують внесок митців у розвиток української культури та образотворчого мистецтва, відродження та підтримання національних традицій у творчості.
Історія українського живопису дуже багата. Художники України в своїй творчості досягли світового визнання. День художника відзначають не лише професіонали живопису та його любителі, але й усі любителі прекрасного. Пропонуємо ознайомитись з українськими майстрами пензля та їх  творами, які стали частиною золотого фонду.
Марія Примаченко
Вона дожила своє життя там, де свого часу й народилася - у Болотні. Її роботи вже здобули світову славу, але художниця тією славою переймалася мало. Куди більше цікавили її квіти та звірі. Їх вона малювала навіть тоді, коли вже майже не могла рухатись, ніби хотіла перенести зі своєї багатої уяви на папір якомога більше, ніби хотіла донести, зафіксувати, утвердити свій химерний світ - тут, на землі, нащадкам. Для тих, хто звик нарікати на провінціалізм українського мистецтва, стане відкриттям, що в урбанізованій і комп’ютеризованій Японії на сторінках тамтешніх букварів зоріють малюнки українки Марії Примаченко як приклад художньої фантазії й досконалої колористики. Ім’я цієї майстрині золотими літерами викарбовано у «Всесвітній енциклопедії мистецтва». Картини Марії Примаченко, які мали величезний успіх: "Казковий бичок", "Дарую українську паляницю всім людям на землі", "Прийшли лелеки до калини".
Катерина Білокур
Майбутня художниця народилася в селі Богданівка, Полтавської губернії. Дуже рано Катерина почала проявляти хист і любов до малювання. Шматочком вугля могла розписати стіни, або ж потайки брала з хати шматок полотна і тікала в поле малювати. Катерина Білокур стала відомою лише після 40 років, коли її малюнок калини на шматку полотна побачила співачка Оксана Петрусенко. В 1954 році на Міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур побачив Пабло Пікассо, сказавши: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то ми б змусили говорити про неї цілий світ!" Вона дуже любила ультрамарин і синій кобальт - найвдаліші та чисельніші картини написані саме у цих відтінках. Найбільше Катерина малювала квіти. У 2000 році на честь Катерини викарбувано пам’ятну монету. Найвідоміші роботи Катерини Білокур:"Квіти за тином", " Квіти у тумані", "Півонії ". 
                                                                               
Тарас Шевченко
Тарас Шевченко - відомий у світі, в першу чергу, як митець слова. Однак це аж ніяк не забирає його слави, як художника. У його творчості поезія і живопис тісно пов'язані між собою. Тарас Шевченко як художник, займає чільне місце в українському образотворчому мистецтві. Шевченка без перебільшення можна назвати геніальним художником. Зараз його роботи мають ще й історичне та етнографічне значення. Його історична спадщина налічує десятки полотен, які зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка. Представляємо декілька найвідоміших картин геніального поета і художника:  "Циганка-ворожка", "Катерина",  "Ганна Закревська".

Микола Пимоненко
Ім’я Миколи Пимоненка не надто відоме широкому загалу і це попри те, що його картини можна побачити у найвідоміших музеях світу, в тому числі й у Луврі. Скромний український геній, учитель самої Лесі Українки, народився в передмісті Києва, але майже все своє життя і творчість присвятив українській столиці. Цей художник ілюстрував твори Тараса Шевченка, майстерно зображуючи на полотнах місячне сяйво та хвилі річки, займався розписом собору та графікою. За словами Іллі Рєпіна, Пимоненко - “живий живописець України”. Колоритне та святкове полотно “Гопак” було нагороджене медаллю Спільноти французьких художників, а надалі викуплене Лувром. Але не варто їхати в Париж аби побачити роботи Миколи Пимоненка, достатньо й української столиці. При чому у Києві насолодитися роботою майстра можна абсолютно безкоштовно. Варто лише завітати до Володимирського собору. У 1897 році Пимоненко брав участь у розписуванні храму, його авторству належать образ Святого Миколая та Святої Олександри. Значна колекція робіт художника міститься в Національному художньому музеї України. Найвідоміші роботи неперевершеного Миколи Пимоненка: "Різдвяні ворожіння", "Сінокіс", "Українська ніч. Побачення".
Сергій Васильківський
Сергій Васильківський- речник національного реалістичного живопису ІІ пол. ХІХ ст. - початку ХХ ст. Він належить до вітчизняної пейзажної школи. 19 жовтня 1854 року у м. Ізюм на Харківщині народився всесвітньовідомий художник Сергій Васильківський. Нащадок козацького роду: дід – чумак, батько - писар. Одна з найвідоміших робіт - “Козача левада” (1890 р.).  Ця робота - візитівка митця та один з кращих зразків пейзажного жанру в українському мистецтві кінця ХІХ ст. Її дуже часто копіюють та репродукують. Одна із найулюбленіших тем С. Васильківського - українська козаччина. Будучи великим патріотом, він разом із М. Самокишем видавав альбом “З української старовини”, створивши для нього численні портрети полковників і гетьманів. Мріючи про створення в Харкові великого національного музею, Васильківський заповів Музею Слобідської України 1340 своїх творів і велику суму грошей. Зібрання його творів у Харківському художньому музеї є найбільшою колекцією полотен художника в Україні. Найвідоміші роботи Сергія Васильківського: "Український пейзаж", "Козацький двір", "Чумацький Ромоданівський шлях".
Іван Марчук
Іван Марчук - український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка. Він - єдиний український митець, який потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності», який уклала британська газета «Дейлі телеграф». Доробок Марчука налічує близько п’яти тисяч творів. Він провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Художник заснував новий стиль у мистецтві - «пльонтанізм» - який створює ефект об’ємного зображення за рахунок нашарування й переплетення тонких, філігранно пропрацьованих ліній. Іван Марчук за життя намалював тисячі картин. Ними заставлена вся майстерня. Але художник на досягнутому зупинятися не збирається. Представляємо картини генія сучасності Івана Марчука: "Місячні квіти", "Золота ніч", "Спогади дитинства".
Український художник Іван Марчук, який отримав визнання у всьому світі, привітав колег по цеху з професійним святом іронічною листівкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар