четвер, 18 листопада 2021 р.

Революція гідності - революція свободи

 

У цьому році Україна відзначає 8-му річницю революції Гідності і Свободи. Саме 21 листопада 2013 року розпочалися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію.
 Півтори тисячі людей вийшли на площу в знак протесту проти того, що президент Віктор Янукович відмовився підписувати документ, до якого держава йшла роками: угоду про асоційоване членство України в Європейському Союзі.  
27 листопада студенти вийшли на марш протесту. Розділившись на кілька колон, київські  студенти обійшли столичні вузи, закликаючи всіх бажаючих приєднуватися до акції протесту. Зрештою, об'єднавшись на Майдані Незалежності в загальну колону чисельністю в 15 тисяч осіб, студенти вирушили до Адміністрації президента, де передали вимогу до Віктора Януковича – підписати угоду про асоціацію з ЄС.    

28 листопада - початок саміту у Вільнюсі.  Один із найбільш спокійних днів у центрі Києва. Євромайдан завмер в очікуванні підсумків саміту "Східне партнерство". Віктор Янукович прибув до Вільнюсу для участі в дипломатичних заходах і протестувальники сподівалися, що асоціація з Євросоюзом все-таки буде підписана. 29 листопада 2013-го кілька тисяч прихильників євроінтеграції утворили в Києві живий ланцюг з вимогою до президента України: "Підпиши!"
30 листопада 2013 року було останнім мирним днем Євромайдану. Жорстокий розгін протестувальників, який влаштував "Беркут", радикально змінив настрої українців. Вже 1 грудня 2013 року мітинг у центрі Києва зібрав понад сто тисяч учасників, а ввечері закінчився спробами штурмувати Адміністрацію президента і ще більш жорстокими діями "Беркута" і міліції у відповідь. Десятки людей було жорстоко побито, серед них багато студентів. Беззахисні люди втікали від озброєних бійців «Беркуту» до Михайлівського собору, щоб уникнути побиття.  
Протягом 2–7 грудня по всій Україні тривали великі проєвропейські та антиурядові мітинги. Протестувальники у Києві остаточно захопили Будинок профспілок та КМДА. Тривали різні акції протесту біля Адміністрації Президента і Генеральної прокуратури. Широкомасштабним виявився мітинг 8 грудня, який увійшов в історію під назвою «Марш мільйонів», оскільки на Майдані Незалежності зібралося близько мільйона громадян України, яким була не байдужа доля їх держави.
У ніч із 10 на 11 грудня 2013 року численні підрозділи внутрішніх військ і «Беркута» зробили першу спробу розігнати мирних протестувальників на Майдані у Києві. Основною точкою протистояння тоді була барикада на Інститутській, а після її руйнування беркутівцями - Європейська площа.Із кожною годиною людей у центрі столиці більшало - станом на п'яту ранку мітингувальників на Майдані було вже близько 10 тисяч. 
А 22 січня з'явилися перші воїни Небесної Сотні. На вулиці Грушевського силовики вбили протестувальників – Михайла Жизневського і Сергія Нігояна, а під Борисполем знайшли понівечене тіло ще одного учасника революції – Юрія Вербицького.
День Гідності та Свободи – особлива дата для кожного свідомого українця, для кожного справжнього патріота, адже саме в цей день найгостріше відчувається сила єдності та безмежна гордість за те, що наша Батьківщина багата на справжніх героїв з великим серцем і високим духом, спроможних захистити національну свободу та боротися за щасливе майбутнє прийдешніх поколінь.                                                                                                                                                                              


Немає коментарів:

Дописати коментар