вівторок, 16 листопада 2021 р.

Зроби крок назустріч

16-го листопада 1995 р. держави – члени ЮНЕСКО на 28-й сесії Генеральної конференції  одностайно прийняли «Декларацію принципів толерантності». Саме цей день проголосили Міжнародним днем толерантності. В Декларації розглянуто основні  принципи толерантності і шляхи утвердження цих принципів у світовому співтоваристві. Ідеї толерантності набувають все більшого визнання в сучасному світі, все більше країн активно запроваджують їх  у свою освіту, державно-суспільне життя, розглядають їх як найдієвіший засіб досягнення  взаєморозуміння,  взаємоповаги, злагоди між громадянами, дотримання миру та злагоди у цивілізованому суспільстві.
Що таке толерантність ?
1. Толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. Толерантність - це єдність у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба. Толерантність - це те, що уможливлює досягнення миру, сприяє переходу від культури війни до культури миру.
2. Толерантність - це не поступка, поблажливість чи потурання. Толерантність - це передусім активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини.                                                                                                                                
        Толерантна особистість 
Я: терпимий і терплячий; рахуюсь з чужими думками й інтересами; вмію вирішувати конфлікти шляхом переконання і      взаєморозуміння; привітний і дбайливий, ввічливий і делікатний; поважаючий оточуючих і шанований ними; поважаючий права свої та інших, умію слухати і  чути; турботливий, співпереживаючий, підтримуючий; патріот своєї школи, міста, України, піклуюся про їх      процвітання; людина, що береже природу і культуру; працьовитий, успішний, незалежний, щасливий. 
Види толерантності 
На сьогоднішній день можна розрізнити три види толерантності.
Перший – натуральна або природна. Тут мова йде про такі властивості, як допитливість, довірливість, відкритість всього нового і цікавого. Цей вид швидше відноситься до маленької дитини. Вона не розрізняє досвід особистий і громадський.  Дуже важливо навчитися не придушувати такі якості в дитині, а навпаки, виховувати допитливість і відкритість світу Цей вид толерантності дозволяє маляті приймати батьків в будь-якому вигляді. Нехай вони навіть жорстокі. Дослідження показали, що дитина все одно тягнеться до матері, як би вона себе з ним не вела.
Другий вид – моральна. Найпоширеніша толерантність серед дорослих людей. Тут ми говоримо про придушення внутрішнього неприйняття людини або ситуації в цілому. Наприклад, я вас терплю, тому що так складаються обставини. Це скоріше зовнішній прояв терпимості. Стримування своїх емоцій, показна доброзичливість і лояльність, хоча всередині людина відчуває зовсім інші емоції.
Третій вид – особиста. Це вид толерантності можна назвати самим зрілим і адекватним. Коли людина сприймає своє «Я», спокійно ставиться до оточуючих, не намагається переробити світ під себе. Тут ми говоримо про повагу до іншого, чужого. Але і поваги до самого себе.                   
Особистість
Кожен з нас повинен прагнути підтримувати принципи терпимості, плюралізму, взаємної поваги та мирного співіснування. Ми повинні бути завжди готові усувати стереотипи і спотворені уявлення і виступати на захист жертв дискримінації. Пам’ятайте, що толерантні люди більше знають про свої недоліки та переваги. Вони критично ставляться до себе і не прагнуть у всіх бідах звинувачувати інших. Толерантна людина не ділить світ на два кольори – чорний та білий. Вона не акцентує на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати й зрозуміти інші точки зору. Почуття гумору і здатність посміятися над своїми слабкими сторонами - особлива риса толерантної людини. Для того, щоб бути толерантною людиною, потрібно самореалізовуватись, самовдосконалюватись, виховувати в собі ті якості, що будуть наповнювати наше буття тільки  позитивними емоціями і кожною щасливою хвилинкою нашого життя. Бо тільки таким чином можна досягти єдності і взаєморозуміння, зберігаючи при цьому самобутність і унікальність. Спілкуймось толерантно, нехай кожен з нас пробудить в собі людські почуття щирості і доброти!











Немає коментарів:

Дописати коментар