понеділок, 14 вересня 2020 р.

Агата Крісті - королева детективного жанру


15 вересня виповнюється 130 років з дня народження Агати Крісті (1890-1976) - англійської письменниці, яка належить до найвідоміших у світі авторів детективної прози і є одним з найбільш публікованих письменників за всю історію людства. Її книги видані тиражем понад два мільярди екземплярів і перекладені більш ніж на 100 мов світу. Вони користуються незмінним попитом у читачів різного віку.

Пропонуємо вам здійснити віртуальну літературну подорож творами письменниці, які є в фонді нашої бібліотеки.

Перший детектив Агати Крісті з уже звичними нам персонажами - Еркюлем Пуаро, інспектором Джеппом і Артуром Гастінгсом - з'явився століття тому, в 1920 році. Роман "Загадкова пригода в Стайлзі" вийшов тільки з шостої спроби - п'ять разів від нього відмовлялися видавці. Перший млинець грудкою не завадив серії про Пуаро розвинутися до небачених масштабів - 33 романів, однієї п'єси і 54 оповідань.

Успіх Агати Крісті грунтується на чіткому дотриманні канонів англійського детектива. Елегантний інтелектуал Еркюль Пуаро і забавний офіцер Гастінгс в чомусь успадковують Шерлока Холмса і доктора Ватсона. А дама-детектив міс Марпл, яка з'явилася у "Вечірньому клубі "Вівторок"" 1927 року, не була б можливою без героїнь Мері Елізабет Браддон і Анни Кетрін Грін, хоча сама Агата Крісті стверджувала, що прообразом детективки стала її бабуся.

Одними Пуаро з Марпл Агата Крісті, звичайно, не могла обійтися. За десятиліття до їхньої компанії приєдналися ще кілька детективів. Полковник Рейс, що з'явився в чотирьох романах письменниці - співробітник відділу шпигунства британської розвідки МІ5. Рейс колесить по світу, розслідує загадкові вбивства і навіть зустрічається з Еркюлем Пуаро в романах "Карти на стіл" і "Смерть на Нілі". 

Детектив Паркер Пайн з'являється в 12 оповіданнях збірки "Розслідує Паркер Пайн". Комбінація традиційного детектива і побутової драми також перетинається зі "всесвітом" Еркюля Пуаро. Так, секретарка Пайна міс Лемон згодом стає секретаркою Пуаро.

Сім'я детективів Томмі і Таппенс Бересфордів пройшли з Агатою Крісті крізь усе літературне життя. Вони вперше з'явилися в романі 1922 року "Таємничий супротивник", а востаннє відвідали літературний світ в 1973 році в останньому романі А.Крісті "Брама долі".

Детективний роман письменниці "Чому не Еванс?"був опублікований в 1934 році. Боббі Джонс, син вікарія, грає в гольф з друзями. Підійшовши до обриву за м'ячем, він бачить, що внизу під кручею лежить людина. Партнер Боббі відправляється за допомогою, а Боббі залишається поруч із пораненим. Незабаром людина вмирає, але перед смертю встигає вимовити : "Еванс знає відповідь". Але хто такий Еванс? Ці слова і знайдена в кишені чоловіка фотографія вродливої жінки - єдині ключі до розгадки таємниці його особистості. На зміну Боббі приходить інша людина, що назвалася Роджером Бассінгтоном, яка відпускає Боббі й пропонує повартувати тіло до прибуття допомоги. Особу загиблого впізнає його сестра Амелія Кейман. Брата звали Алексом Прічардом. Вона стверджує, що на фотографії зображена саме вона, а Боббі дивується, як з такої красуні вийшла раптом вульгарна жінка. Подруга Боббі, Френкі, загоряється бажанням розгадати таємницю смерті цієї людини. Вони починають розслідування. По ходу розслідування на Боббі відбуваються замахи. Молоді люди розуміють, що перебувають на вірному шляху.

"Убивства за алфавітом" - роман Агати Крісті, вперше опублікований в 1936 році. Основними персонажами роману є Еркюль Пуаро, капітан Гастингс і старший інспектор Джепп. Серійний убивця вбиває нічим не зв'язаних між собою людей за абеткою їхніх імен : Аліса Арчер з Андовера ("А"), Бетті Бернард із Бексхіллонсі ("Б") тощо. Вбивця відправляє Еркюлю Пуаро лист перед кожним убивством, повідомляючи, де й коли буде скоєно черговий злочин. Пуаро й поліція щоразу прибувають занадто пізно. Вбивця з АБС ("Ей-бі-сі"), і на місці кожного злочину поруч із тілом залишає довідник АБС. Пуаро й поліція в замішанні, поки ланцюжок доказів не наводить їх на думку про те, що вбивця - комівояжер, який продає панчохи. Потім відбувається вбивство, що передбачалося вбивцею на букву "Д", але гине інша людина. Після чого продавець панчох Олександр Бонапарт Каст приходить у поліцію і здається. Здавалося б, справа закрита, але Каст, що зізнався у вбивствах, стверджує, що вперше чує про Еркюля Пуаро, і не може пояснити появу листів. Каст страждає на епілепсію і в нього трапляються провали в пам'яті. Він зізнається, що не пам'ятає здійснення вбивств, але думає, що саме він їх зробив, оскільки щоразу виявлявся біля місця злочину. Однак, поліція говорить, що в нього є алібі на час другого вбивства - він грав у доміно з одним з постояльців готелю. Але поліція вважає, що алібі не актуальне, тому що є доказ провини Каста. Пуаро спочатку підозрює, а потім і доводить, що Каст невинний, і знаходить справжнього вбивцю.

"Зло під сонцем" - класичний детективний роман Агати Крісті із серії творів про бельгійського детектива Еркюля Пуаро. Уперше опублікований в червні 1941 року у Великій Британії. Дія роману розвертається в довоєнний час на південному заході Англії в готелі "Веселий Роджер", розташованному на невеликому курортному острові в затоці Лезеркомб, з'єднаному з материком лише 1,5-кілометровою дамбою, що йде під воду під час приплива. У центрі оповідання лежить розслідування таємничого вбивства театральної акторки Арлени Стюарт-Маршалл, яка відпочивала в "Веселому Роджері" разом зі своїм чоловіком і пасербицею. Назва роману пов'язана з тим, що вбивство відбувається на пляжі, а перед убивством багато постояльців готелю, включаючи Еркюля Пуаро, відчувають зло, що витає навколо. Сам Еркюль Пуаро приїжджає на острів для того, щоб відпочити, і є звичайним постояльцем, завдяки чому стає не тільки свідком, але й учасником багатьох подій, що передували вбивству. Як і в більшості інших творів А.Крісті, убивство супроводжується цілим рядом інших злочинів і провин головних героїв, що сильно заплутує слідство. Разом з Еркюлем Пуаро розслідування ведуть інспектор Колгейт і начальник поліції графства полковник Уестон.

"Слони вміють пам'ятати" - детективний роман Агати Крісті, написаний і надрукований в 1972 році. У цьому романі детектив Еркюль Пуаро розслідує справу разом із письменницею Аріадною Олівер, яка супроводжує Пуаро майже у всіх пізніх романах А.Крісті. Аріадну Олівер бентежить одне потання - хто ж кого убив? В цей раз таким питанням жінка зацікавилась не для написання нового роману, а щоб розгадати тайну реального злочину з її минулого життя. Аріадна ніяк не може забути загадкову смерть подружньої пари, з якою вона товаришувала. Вже минуло дванадцять років, і в цій трагедії тоді назвали одну причину - подвійне самогубство, однак місіс Олівер в це не вірить. Цей роман є останнім, у якому присутня місіс Олівер. Також фактично це останній твір про Пуаро, написаний А.Крісті.

В останньому детективі А.Крісті "Брама долі", написаному в 1973 році, поважне сімейство англійських пенсіонерів, колишніх розвідників Томмі і Таппенс Бересфордів купує затишний будиночок в передмісті Лондона, щоб доживати віку. Коли вони розбирають старі книжки, які залишилися від попередніх господарів, вони знаходять зашифроване у вигляді випадкових літер послання : "Мері Джордан померла не своєю смертю. Це зробив один із нас".


                                  Література, яка є у фонді бібліотеки :
1. Кристи, А. Детективы : в 40 томах. Т.17 : Эркюль Пуаро : рассказы : пер. с англ. / А.Кристи. - Рига : Полярис, 1995. - 368 с.
2.Кристи, А. Слоны умеют помнить : роман : Пер. с англ. / А.Кристи. - Москва : Эксмо, 2010. - 288 с.
3. Кристи, А. Детективные романы. Т.19. - Баку : Олимп, 1993. - 479 с. - (Библиотека приключений).








Немає коментарів:

Дописати коментар