вівторок, 1 вересня 2020 р.

На День знань до інших країн світу


                             ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ 1 ВЕРЕСНЯ В УКРАЇНІ
В Україні 1 вересня є державним святом з радянських часів. День знань почали офіційно відзначати в 1984 році. Але й до цього часу школярі сідали за парти на початку осені. 
За однією з версій, починаючи з ХV століття, церковний рік у Київській Русі починався 1 вересня. Оскільки всі тогочасні школи були церковними, то й за парти сідали за церковним початком року. За іншою версією майже всі сільськогосподарські роботи до осені завершувалися, і можна було відправляти дитину до школи без шкоди для господарства.
Традиційно в українських школах проводять урочисті лінійки, після яких діти йдуть на свій перший урок. Тема цього уроку щороку різна. Після святкового першого уроку вирішуються різні організаційні питання. Хоча в останні роки все більше шкіл держави відходить від лінійок, натомість обираючи нестандартні способи святкування Дня знань.

ЯК СВЯТКУЮТЬ ДЕНЬ ЗНАНЬ В РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ
А чи відомо вам, що в багатьох країнах світу школярі вже розпочали навчання? І далеко не всі вони мали такий довгий відпочинок, як українські діти. То як святкують 1 вересня у різних країнах світу? І чи завжди це перше вересня?
У більшості країн Європи, серед яких Бельгія, Франція, Угорщина, Словенія, Литва, Чехія, Ірландія, Польща, школярі починають учитися таки першого вересня. При цьому в Ірландії перший дзвоник ніколи не лунає в понеділок, бо це - день духів. У Шотландії навчальний рік стартує в кінці серпня, а в США - у перший вівторок вересня. І відбувається це надзвичайно буденно : ні святкового одягу, ні урочистостей. Серед приємностей дня - скорочені уроки. Юні жителі Канади ідуть до школи в перший понеділок вересня, після того, як відсвяткують День Праці.
У Швеції та Фінляндії до занять пристають у середині серпня. Причому щоденниуів у учнів скандинавських країн немає взагалі, а лист з успішністю своїх чад батьки отримують раз на місяць. І приємна новина для тих, кому нецікаво просто вчитися - на уроках можна займатися власними справами. Але завдання учителя треба виконувати.
Початок навчального року в Іспанії припадає на середину вересня, найчастіше 11-13 вересня. Причому дата початку навчання може бути різною для шкіл одного регіону. Жодних урочистостей до "першого дзвоника" тут немає, але немає і оцінок : ні в зошитах, ні в щоденниках. І, якщо батьки учня самі не поцікавляться успіхами дитини, то спеціально повідомляти їх ніхто не буде. В Італії в різних регіонах країни школярі теж стають до навчання в різні дати вересня. Але й завершують щкільні будні теж у різні терміни. Це залежить від строків канікул, які встановлюються місцевими органами самоврядування. В Японії дзвоник лунає в квітні. Весна - початок нового життя. І, коли ж, як не навесні, починати вчитися. Так само у квітні починається навчальний рік в Індії. Причому до першого класу діти йдуть у чотири роки.
А на протилежному боці земної кулі, в Австралії, навчання починають у лютому. Адже саме тоді за їх календарем завершується літо. Цікава ситуація з "першим дзвоником"у Новій Зеландії. Тут дитина йде до школи тоді, коли їй виповниться 5 років, незалежно від пори року і дня тижня. Натомість у Південній Кореї навчальний рік починається в березні для тих, кому виповнилося вісім років. Та просто до школи нікого не беруть, треба ще й скласти іспит.

НІМЕЧЧИНА

У Німеччині взагалі не існує такого державного свята, як День знань. Заняття для школярів і студентів починаються в різні дати в середині вересня. Жодних квітів учителям діти не приносять. Натомість першачки ідуть до школи з великим конусоподібним пакетом "schult ute"із солодощами. Цій традиції близько 150 років. Напередодні свята батьки разом із дитиною майструють конусоподібний пакет і прикрашають його. Далі батьки заповнюють пакет солодощами і канцтоварами. І вже сидячи за партами, діти розглядають, чим саме батьки намагались "підсолодити" їм шлях до школи.

ЯПОНІЯ

Як уже було сказано, навчальний рік в Японії починається навесні, найчастіше 4-5 квітня. Святкових лінійок тут немає, подарунків і квітів учителям не дарують. Це взагалі заборонено законом. Приблизно за півроку до "першого дзвоника" дитині купують традиційний японський рюкзак "рандосеру", який мало чим різниться у дівчат і хлопчиків. Фактично рюкзак стає головною зіркою першого дня. Зранку родина ( іноді в традиційному вбранні кімоно) приходить знайомитись із класом. Після цього свято завершується, і батьки разом з дитиною йдуть до студії на фотосесію з рандосеру.

НІДЕРЛАНДИ
Початок нового навчального року в Нідерландах припадає на 22 серпня. Нічого святкового в цей день не відбувається, діти просто приходять до школи, де розповідають одне одному, що робили на канікулах. А от наступного дня діти всім класом чи школою вирушають на якийсь розважальний захід - на море чи в парк.
Якщо початок навчання -  подія буденна, то його закінчення - справжнє свято. Діти відвідують вистави випускників чи концерти. Це єдиний день навчального року, коли можна брати до школи іграшки. А наприкінці останнього уроку вся школа "висипає" на подвір'я, де проводить зворотний відлік, як на Новий рік : 5, 4, 3, 2, 1. Канікули почались!
 
НОРВЕГІЯ
Залежно від регіону навчальний рік починається 18-20 серпня. Діти дуже жваві, а тому жодних лінійок тут теж не відбувається. Перший день починається коротким фестом (компот і булочки), і всі розходяться по класах. Подарунки вчителю дарувати не прийнято. Крім того, вони оподатковуються. Якщо вчитель і отримає від своїх учнів квіти, то це станеться в кінці навчального року. І буде це один дешевенький букет від усього класу.

ІЗРАЇЛЬ
Як і в нашій країні перший дзвоник лунає для дітлахів 1 вересня. На цьому схожість не закінчуєтьтся. В Ізраїлі теж традиційно проводять лінійки. Щоправда, трохи по-іншому : школярі записують власні бажання на повітряних кульках і відпускають їх у небо. Крім того, наполегливо працювати на уроках діти починають зовсім не одразу, адже вересень - місяць свят. Спочатку єврейський Новий рік, за тиждень - Судний день, а згодом - свято збору плодів Суккот.

Та в якій би країні ми не мешкали, початок нового навчального року - це свято. Гарна погода, зустріч з друзями, веселі посмішки і надії на краще! То вітаємо усіх з початком нового навчального року!





                Джерело : інтернет-ресурси                 

                                                                 




Немає коментарів:

Дописати коментар