четвер, 23 травня 2019 р.

З витоків словесних скарбів

Слов'янська писемність була створена в ІХ столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій.
Просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов'янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов'янської писемності, фундамент усіх слов'янських літератур. Тому 24 травня - це день, який об'єднує всі слов'янські народи і дає змогу кожному поринути в історію та виховати в собі часточку патріотизму.
Напередодні цього свята в бібліотеці пройшов історико-культурологічний екскурс "З витоків словесних скарбів".
Присутнім на заході учням 5-Б класу ліцею КПІ бібліотекар розповіла про творців слов'янської абетки - Кирила та Мефодія, де і коли виникла писемність, про найвидатнішу пам'ятку слов'янської культури -  "Повість минулих літ", написану преподобним Нестором Літописцем, про найперший "Буквар" для дітей, надрукований Іваном Федоровим, про те, що вперше українську мову було прирівняно до літературної  після виходу першого видання "Енеїди" Івана Котляревського.
Наприкінці заходу бібіліотекар провела конкурси -  "У світі фразеологізмів", "Вгадай фразеологізм", "Рятуймо слова", в яких діти взяли активну участь.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар