понеділок, 19 жовтня 2015 р.

25 років тому почалася революція на граніті

Револю́ція на грані́ті (або Студе́нтська револю́ція на грані́ті) - кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, організована українською молоддю, переважно студентами. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в Україні (тодішній УРСР). Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нині Майдан Незалежності). 
Студенти вимагали відставки голови Ради Міністрів В. Масола, проведення позачергових виборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше, аніж весною 1991 року, прийняття постанови про націоналізацію майна КПРС та ВЛКСМ в Україні, відмови від підписання нового союзного договору, повернення на територію республіки військовослужбовців, які проходять строкову службу за межами України, та забезпечення проходження військової служби на території республіки цьогорічного та наступних призовів.
Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту.
Президент України Петро Порошенко підписав указ про здійснення заходів з відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті. Указ підписано з метою відзначення у жовтні цього року 25-ї річниці проведення у Києві Студентської революції на граніті - масової студентської акції громадянської непокори, спрямованої на захист національних інтересів українського народу, вшанування патріотизму і мужності молоді у відстоюванні своєї громадянської позиції, враховуючи важливе значення цих подій для здобуття Україною Незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар