пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

Козацька слава не вмре, не загине

14 жовтня – Свято Покрови, традиційний день Українського козацтва і день офіційного створення Української повстанської армії.
Покрова – традиційне свято українського війська з найдавніших часів.

Ще в “Літописі Руському” було сказано, що Великий князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері (11 століття). Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці.
Особливо шанували Покрову українські козаки. На Запорозькій Січі впродовж кількох століть діяла Церква Покрови Пресвятої Богородиці. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.
У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано 14 жовтня – Свято Покрови.

Здається безсумнівним, що сучасна незалежна Україна – держава і народ – більше є історичними та політичними наступниками козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції, ніж Радянського Союзу. Саме тому День захисника України має відзначатися на Свято Покрови, а не на День Радянської армії.

До Дня Захисника Вітчизни і українського козацтва в  нашій бібліотеці оформлені книжкова полиця в рубриці "Цей день в історії" - "Козацька слава не вмре,не загине", книжкова виставка "Козаки: хто вони?", проведена гра - вікторина "Козацькі розваги", учасниками якої були учні 4-А школи № 149.

Немає коментарів:

Дописати коментар