неділю, 17 січня 2021 р.

Традиції Водохреща


 Хрещення Господнє відзначається 19 січня і завершує цикл зимових різдвяних свят. Це церковне свято має безліч цікавих традицій і звичаїв святкування в Україні. Різдвяно-новорічний період завершувався святом Водосвята. Його ще називають Водохреща, Хрещення, Ордань, Богоявлення Господнє. Цей звичай  прийшов до нас в Україну разом із християнством і став традиційним святом нашого народу.
Голодна кутя                                                        Вечір напередодні Хрещення називається другий Свят-вечір або "Голодна кутя". Ця назва пішла від того, що доти, доки не посвятять воду, люди не їли. Свяченою водою господар кропив всіх членів сім'ї, хату, подвір'я, криницю, свійських тварин, малював крейдою хрести, аби залякати нечисту силу.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Освячення води                                                    Свято Водохреща відбувається 19 січня на річці або біля криниці. Напередодні чоловіки вирубували на льоду великий хрест, обливали його червоним буряковим соком. Тут відбувалася Божа служба. Кульмінаційним моментом свята було занурення священником  хреста у воду. З цього часу вода вважалася освяченою.                                                                                                                       
Свята вода                                                             Свята вода символізує святу йорданську воду і має надпри­родні властивості. Вона збе­рігається протягом багатьох років. В народі здавна нею користувалися, як цілющою при різних хворобах та такою, що оберігає оселю й людей від злих сил. Факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року,                                                                                           залишається загадкою й досі.               

Ворожіння на Водохреща                                Цікавою традицією напередодні Водохреща залишається ворожіння. В ніч з 18 на 19 січня незаміжні дівчата намагаються дізнатися свою долю. Ще наші прабабусі використовували багато способів дізнатися, що їх чекає попереду.  Найпопулярнішими із них є:  суджений-ряджений - ворожіння з чоботом.  На ім'я чоловіка. Ворожіння з дзеркалами - опівночі в дзеркальному коридорі повинна з'явитися фігура судженого. Ворожіння на сон. Ворожіння на сімейне щастя.                                 
Водохресні купання                                            Найвідоміші традиції  свята Йордана пов'язані з водохресними купаннями. Купатися в ополонці 19 січня прийнято тільки в Україні та кількох інших країнах. Для цього воду з ополонки святять, після чого вона, за деякими віруваннями, набуває лікувальних та чудодійних властивостей.  
І дотепер люди вірять у цілющі здібності посвяченої води. Щороку безліч сміливців стрибають у крижану ополонку з вірою, що захистяться від хвороб протягом року.                                                                                                                                 Із Йорданом пов’язані численні народні прикмети та обряди:  дівчата, набравши з освяченої ополонки води, наливають її у велику миску, на дно кладуть пучок калини або намисто і вмиваються - "щоб лиця красні були". На Гуцульщині хлопці водять своїх дівчат до ополонки - "щоб сі умила та красна була". У цей день колядники приходять до кожної оселі з віншуваннями та щедрівками. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             



Немає коментарів:

Дописати коментар