вівторок, 17 листопада 2020 р.

День народження Діда Мороза

 

                                  Друзі!
Пропонуємо вам здійснити  казково-міфологічну подорож "День народження Діда Мороза".

Всі діти, які вірять у дива, святкують день народження головного зимового чарівника - Діда Мороза, який живе у краю вічного холоду і мерзлоти. Скільки йому років, мабуть, ніхто не знає. Кажуть Діду Морозу десь 2000 років. Відверто кажучи, ніхто точно не знає, але вчені про нього згадують ще в 13 столітті. Проте, достовірно відомо день його народження - 18 листопада. Ця дата була вибрана у 2005 році саме дітьми з Устюга Великого - міста, де за легендою народився Дід Мороз.  Звісно, ніхто не уявляє собі Новий рік без цього персонажа. А що ми знаємо про нього?

Звідки взявся Дід Мороз?

Власне цей образ є збірним і існує він у звичайному для нас вигляді не так уже й давно. Дід Мороз був взятий із міфології давньослов'янських племен. Там справді був присутній повелитель зими та морозів, його називали по-різному: Тріскун, Студенецю, Карачун, Зимник і, звичайно, Мороз.

Зовнішність Діда Мороза

 Знаменитий дідусь одягнений у довгу червону шубу з білим хутром. У Діда Мороза довга біла борода, а в руках - палиця. Ще на початку минулого століття його зображували зовсім не таким, до якого ми звикли. Він був чорнявим, високим, худорлявим. А в 1847 році німецький художник Моріц фон Швінд намалював Діда Мороза трохи інакше. Він усім сподобався, і тепер він виглядає саме так.


Ім'я Діда Мороза

Дід Мороз - це казковий персонаж святкування Нового року, який з'явився наприкінці 30-х років ХХ століття в СРСР. В США, Канаді, Великобританії та країнах Західної Європи він - Санта Клаус, у Швеції два Діди Морози: дідусь із шишкуватим носом Юптомтен і карлик Юпніссар. У Фінляндії новорічного діда звуть Йолупуккі. А естонського звати Йіулувана. У Франції також два Діди Морози: Пер-Ноель і Шаланд, а в Італії до дітей приходить старенька фея Бефана. В Румунії "сніжного дідуся"звати Мош Кречун, а в Узбекистані - Корбобо.


Сім'я Діда Мороза

Приходить Дід Мороз у гості не тільки з подарунками, а й зі своєю помічницею Снігуронькою. Дружину Діда Мороза звати Матінка Зима і живе вона з ним в казковому маєтку. Тут вона допомагає своєму чоловіку водити сніжні хороводи. Але в подорожі з ним їздити не хоче - відправляє онучку. У них три дочки - Холоднеча, Завірюха і Метелиця. Холоднеча і Завірюха - дівчата круті, примхливі, легковажні, тому і немає поки у них своїх сімей. А Метелиця зустрілась одного разу з Бураном - сином Сніжної Королеви, вони полюбили один одного і з'явилася у них донька - Снігуронька.


Традиції свята "День народження Діда Мороза"

У місті Великий Устюг, який за легендою вважається Батьківщиною Діда Мороза, святкують гуляння, які завершуються запаленням вогнів на новорічній ялинці. 18 листопада у Великий Устюг приїзджають казкові "колеги" Діда Мороза, щоб привітати іменинника - Санта Клауси з Америки та Європи, Мікулаш з Чехії, Киш Бабай з Татарстана, Паккайне з Карелії. Присутні на святі й Снігуронька та інші казкові персонажі - Баба Яга, Водяник, Лісовик. Тому, діти, які приїхали на святкові гуляння, можуть познайомитися ще й з цими казковими героями.



Немає коментарів:

Дописати коментар