неділю, 4 жовтня 2020 р.

Рідкісні та зникаючі тварини


До Всесвітнього дня тварин, який відзначається в усьому світі 4 жовтня, пропонуємо вам здійснити віртуальну подорож 
по сторінках Червоної книги.





                                                                            
Рись звичайна
Одні із самих грізних хижаків на нашій планеті саме представники сімейства котячих, і кожен добрий і ласкавий котик має дуже грізних родичів. Один з них – рись, яка, по суті, являє собою велику, дику і, зрозуміло, дуже хижу кішку, що мешкає в лісах.
Рись звичайна мешкає лише в хвойних і змішаних лісах Карпат, подекуди в Поліссі.
Довжина тіла - до 90 см., маса до 27 кг.
Головна здобич - зайці й козулі, птахи і молодь копитних.   

  
Кіт лісовий ( дикий )
Амурський лісовий кіт -  найдрібніший серед азіатських, а тому і найбільш прийнятний в домашніх умовах. У довжину тварина не перевищує 90 сантиметрів, 40 з них припадають на хвіст. Вага вусатого дорівнює 3-4 кілограмам. Вони складають мускулисте, подовжене тіло з невеликою і витягнутою головою. На ній виділяються довгі  вуса. Вони білі, як і пара смуг, що йдуть від очей до чола. 
Зустрічаються далекосхідні лісові коти в Приморському та Хабаровському краях. За межами України вид представлений в Непалі, КНР, Японії, Бірмі, на Суматрі, в Пакистані.

                                                                                    Сніговий барс

Колись сніговий барс мешкав в горах Середньої Азії. Сьогодні його рідко зустрінеш в дикій природі, загальна чисельність виду - не більше 2000.
Сніговий барс або Ірбіс - ссавець із сімейства котячих, що мешкає в гірських масивах Центральної Азії. Сніговий барс веде переважно усамітнений спосіб життя, хоча матері можуть виховувати кошенят протягом довгого часу. Їсть сніжний барс будь-яке м'ясо і може вбивати тварин, що втричі більші за нього, але переважно харчується гризунами.
 
 Ведмідь бурий
 В історичні часи бурий ведмідь був звичайним звіром на всій території Європи. В Азії його суцільний ареал покривав всю лісову зону. Зараз бурий ведмідь на частині історичного ареалу знищений, а в решті місць його чисельність дуже скоротилася. Загалом у світі нараховується близько  200 тисяч бурих ведмедів. В Україні вид зберігся лише в регіоні Карпат.  Бурі ведмеді є одинаками, і мандрують вони по певних обмежених територіях. У дикій природі вони можуть жити в межах від 25 до 30 років.

Вухатий їжак
Вухатий їжак - це ссавець, тварина, що відноситься до загону комахоїдних, сімейства їжакових. В роду є один вид - їжак вухатий. Сімейство їжакових - одне з найдавніших родин на нашій планеті. Перші представники цього сімейства населяли нашу планету майже 58 мільйонів років тому. Якщо вухатий їжак з'їдає отруйну тварину, він не тільки не отримує отруєння, а й виробляє стійкий імунітет до укусів цих тварин.


Бенгальський тигр
Тигр є досить великим хижаком. За своїми розмірами він поступається хіба що тільки бурому та білому ведмедям – відомим гігантам.
Тигри живуть самотньо, ревно охороняючи власну територію. Старі і слабкі бенгальські тигри, які вже не в змозі наздогнати і розправитися з дикою здобиччю, можуть наближатися в пошуках їжі до людських поселень. Бенгальські тигри занесені до Червоної книги. Багато країн витрачають величезні фінансові та трудові ресурси, щоб підтримати і збільшити їх кількість.



Немає коментарів:

Дописати коментар