понеділок, 6 листопада 2017 р.

День визволення Києва від фашистських загарбників

Вже 74 роки кожного листопада наше рідне місто відзначає свято свого визволення від фашистських загарбників.
6 листопада 1943 року зруйнована і спустіла столиця була врятована.
Боротьба за Київ стала однією з найяскравіших сторінок Другої світової війни. Визволення Києва мало гучний міжнародний резонанс.Лондонське радіо сповістило:"Взяття Києва є перемогою, яка має величезне не тільки воєнне, але й моральне значення...Німеччина чує похоронні дзвони. На неї насувається лавина."
Дійсно, ця великомасштабна операція стала центральною подією в битві за Україну. Вона стоїть у ряду тих битв, що вирішили долю Другої світової та Великої Вітчизняної воєн: Московської, Сталінградської, Курської, Берлінської. Знаменно, що 1-й Український фронт, який блискуче врятував Київ, у 1945 році взяв участь у заключній акції війни - розгромі берлінського угрупування фашистських військ.
За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами і медалями 17500 бійців і командирів, а 668 стали Героями Радянського Союзу, тридцять двоє з них були киянами.
                                               Київ живе, він вдячно пам'ятає...
До річниці визволення міста Києва від фашистських загарбників в бібліотеці пройшов урок мужності "Вони захищали своє місто".
Діти дізналися про масовий героїзм солдат, партизан і підпільників, про Лютізький та Букрінський плацдарми, побачили світлини зруйнованого Хрещатика, вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.


Немає коментарів:

Дописати коментар