пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Все починається з дитинства

 

Сьогодні свій день народження відзначає українська дитяча письменниця Тамара Коломієць.
Народилася Тамара Опанасівна  9 квітня 1935 року в місті Корсуні-Шевченківському. Мати багато працювала, а виховувала дівчинку бабуся Ганна, яка знала напам'ять майже весь "Кобзар" і часто його цитувала. Також бабуся розповідала Тамарі козацькі й чумацькі сумовиті пісні, казки, загадки, лічилки. До війни вона вже вміла читати.
Її дитинство не було безхмарним, вона пережила війну.
Після закінчення Гельмязівської школи, що на Черкащині, Тамара навчалася на факультеті журналістики Київського університету. Ще будучи студенткою, вона стала відомою, видавши збірку поезій "Пролісок". Тамарі було тоді лише 21. На початку творчого шляху її помітив і благословив напутнім словом М.Рильський. Першим редактором був М.Стемьмах. Серед однокурсників - відомі письменники - В.Близнець, В.Симоненко, М.Сом та інші.Також поетеса була знайома з В.Сосюрою, А.Малишком.
Тамара Опанасівна - відома дитяча письменниця, на творах якої виросло не одне покоління української дітвори.
Перші вірші почала складати для свого меншого братика Петра. Також вміло майструвала для нього з вербових гілочок та стручків акації свистки та пищики. Якщо у школі задавали писати твір на вільну тему, то Тамарі легше було висловлюватись у віршованій формі.
Письменниця активно пише та співпрацює з різними видавництвами. Утворчому доробку Т.Коломієць більше двадцяти видань для дорослих та  понад 30 збірок для дошкільнят та молодших школярів: оригінальних казок, віршів, небилиць, лічилок, смішинок, загадок. Найвідоміші її книги: "Починаються дива", "Жмурки", "Пісенька про гнома", "Пісня джерельця", "Дощик-накрапайчик". Тамара Опанасівна досить активно співпрацює з популярним журналом "Пізнайко". Нещодавно "Веселка" перевидала її "Веселе місто Алфавіт". У Тамари Коломієць уже своя абеткова бібліотечка: вона має 6 абеток для 6 онуків. Вона - щаслива мати і бабуся. Має двох дочок (Оксану і Мар'яну) і шестеро онуків. Стежками матері пішла одна донька - талановита поетеса Мар'яна Рочинь, а брат - Петро Коломієць - відомий сьогодні письменник, журналіст, автор багатьох історико-пригодницьких повістей.
Творчість Тамари Коломієць оцінена преміями імені Павла Тичини, Наталі Забіли і найпрестижнішою премією в галузі дитячої літератури - премією Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки, якою відзначають найкращі книжки, написані для дітей. 


Джерело: інтернет-ресурси                      

Немає коментарів:

Дописати коментар