четвер, 8 квітня 2021 р.

Вільна душа кочового народу

 

8 квітня відзначається Міжнародний день циган. Цигани - народ воістину унікальний. Під цією назвою мають на увазі більше 80-ти етнічних угруповань, які налічують приблизно 10 мільйонів чоловік. На їхню думку вони пов'язані спільним походженням і певними елементами культури. Це єдина відома народність, яка не має власної території і навіть в постіндустріальну інформаційну епоху переважно веде кочовий спосіб життя. Тим не менш, їх культурний внесок в світову скарбничку цивілізації досить великий.
Хоча історія циганських народностей налічує понад тисячоліття, весь цей час цигани не замислювалися про єдність. І лише в 1971-му році в квітні представники чисельних ромських громад з трьох десятків країн планети зібралися в столиці Великобританії на Перший Всесвітній конгрес своєї народності. На ньому вперше в історії був організований Світовий циганський союз, який прийняв національні гімн і прапор. Тобто, цигани визнані були єдиною нацією, хоча і не територіальною.
Але на конгресі відбулася ще одна важлива подія для світової культури - заснування Міжнародного дня ромів. Як дата його святкування був обраний день відкриття конгресу - 8 квітня.
Сьогодні Міжнародний день циган відзначається в усіх країнах, де проживають громади цього народу. Він одночасно є святом національного прапора і гімну.


Джерело: інтернет-ресурси


Немає коментарів:

Дописати коментар