вівторок, 18 травня 2021 р.

Музеї столиці України

                          
18 травня ми відзначаємо Міжнародний день музеїв. Він з'явився в календарі в 1977 році і з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 180 країнах. Символічно: саме в цю ніч музеї відкривають свої двері для відвідувачів, які можуть побачити експонати в незвичний час. Для тих, хто хоче більше дізнатися про музеї ми пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку про деякі музеї Києва.
 Державний музей українського народного декоративного мистецтва 
Автор-упорядник: Є.Д. Антоненко
Видавництво: Мистецтво
Сторінок: 15; ілюстрації  
Анотація: Музей  розташований  на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у приміщеннях колишніх митрополичих покоїв і прилеглої до них домової Благовіщенської церкви, які є пам′ятками архітектури ХVІІІ -поч. ХХ ст. Привертають увагу традиційні жіночі прикраси: дукачі, коралі, венеціанське намисто, вироби з бісеру.  Музей володіє найбільшою в Україні збіркою творів народного художника України Марії Примаченко (1909 - 1997), яка складає понад 500 казково-фантастичних композицій. В окремій залі представлені живописні полотна народного художника України Катерини Білокур (1900 - 1961). Вони по праву вважаються перлиною музейної колекції і належать до скарбниці світового мистецтва.                           
Державний музей Т. Г. Шевченка
Автори-упорядники: Л. І. Внучкова, Є. О. Середа
Видавництво: Мистецтво
Рік: 1981
Сторінок: 143
Анотація: Дорогоцінним внеском увійшла в скарбницю української й світової культури спадщина геніального поета й художника Т.Г.Шевченка.У квітні 1941 р. в Києві було відкрито Центральний державний музей Т.Г.Шевченка. Новостворена експозиція музею 24 квітня 1949 р. була відкрита для загального огляду. З того часу вона поповнюється й оновлюється. В музеї всебічно висвітлено життєвий і творчий шлях великого поета й художника, розкрито увічнення його пам'яті
Музей російського мистецтва в Києві  
Автор-упорядник: М. Д. Факторович
Рік: 1985
Сторінок: 183
Анотація: Київський музей російського мистецтва було відкрито в 1922 році, і первісно він мав назву Київської картинної галереї. Музей розташований у приміщеннях особняка Терещенків.Музей російського мистецтва створено на основі приватних колекцій родини Терещенків. Насамперед, це твори живопису, графіки, скульптури російських художників другої половини ХIХ ст., з багатьма з яких члени сім’ї були особисто знайомі.  На сьогодні музей володіє колекцією, що має понад 12 тисяч експонатів — від ікон XIII століття до картин та скульптури XIX—XX ст. Експозицію, що охоплює всі етапи розвитку російського мистецтва, побудовано за хронологічним принципом і розміщено в 20-ти залах. Тут представлено зразки реалізму, академізму, модерну, символізму, соцреалізму.


Національний музей історії України   
Автори: Н. Ковтанюк, Л. Строкова
Видавництво: Мистецтво
Рік: 2012
Сторінок: 320
Анотація: Національний музей історії України бере свій початок у 1899 році, коли була відкрита археологічна виставка в Міському музеї старовини та мистецтва. Офіційне відкриття та освячення музею відбулося 23 грудня 1904 року. Книга знайомить з історією формування колекцій, рідкісними археологічними предметами та унікальними пам'ятками золотарського мистецтва Національного музею історії України та його філії Музею історичних коштовностей України. Серед них - відомі артефакти, які можна вважати візітівкою не лише музею, а й всієї України, зокрема золота пектораль, златник Володимира Великого та ін. 



                                                                               
Музей західного та східного мистецтва в Києві  Автор: Л. Бабенцова
Видавництво: Мистецтво
Рік: 1983
Сторінок: 311
Анотація: В одному з центральних кварталів Києва, на вул. Терещенківській, розташований Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, тривалий час знаний як Київський музей західного та східного мистецтва. Він є найбільшою скарбницею світового мистецтва в Україні, а унікальні зібрання та окремі пам’ятки забезпечили музею визнання далеко за межами країни.
Основою колекції стало приватне зібрання видатних українських меценатів ХІХ-ХХ ст. Богдана Івановича та Варвари Николівни Ханенків. Протягом кількох десятиліть вони формували свою колекцію, яка, без сумніву, стала проявом особистого смаку власників.     У подальші роки, за рахунок злиття приватних колекцій, зібрання музею зросло більш ніж в 13 разів. У нинішній експозиції виставлено близько 2000 експонатів.                                                       
Музей історичних коштовностей
Автори: Ганіна, О.Д., Старченко, Є.В., Арустамян, Ж.Г.
Видавництво: Мистецтво
Рік: 1984
Сторінок: 191
Анотація: Музей історичних коштовностей України - філію Національного музею історії України - було відкрито для відвідувачів у січні 1969 р. Більшу частину зібрання Музею складають матеріали археологічних досліджень. Вже понад 200 років археологи вивчають кургани - земляні споруди над похованнями. В них знаходять прикраси зброї, вуздечок, вбрання, ритуальних речей, які відбивають культуру кіммерійців, скіфів, сарматів.У вітринах музею можна побачити коштовні оздоби, притаманні тюркомовним народам - гунам, аварам, печенігам, половцям, а також монголо-татарам. Неабиякий інтерес становлять вироби східнослов’янських ювелірів VI-VIII ст. та майстрів Київської Русі ІХ-ХІІІ ст. Значна частина зібрання Музею - вироби декоративно-ужиткового мистецтва XVI-XX ст.: твори українських, російських, середньоазіатських, закавказьких і західноєвропейських ювелірів.

  Музеї чекають на Вас!!!


Джерело: інтернет-ресурси
                                                   

        

Немає коментарів:

Дописати коментар