вівторок, 26 квітня 2016 р.

Чорнобиль...Трагедія...Пам'ять

Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде...
Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам'ятає.

 

Сьогодні виповнюється 30 років з дня катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 року.
Чорнобильська аварія розцінюється як найбільша за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Збитки від катастрофи не піддаються обліку, бо неможливо оцінити шкоду, завдану здоров'ю людей, втрати від радіоактивного забруднення довкілля, орних земель, джерел водопостачання, рідних домівок.
Радіацією забруднено понад 54 тис.кв.км. території, постраждало понад 3,4 млн.людей, з яких 1,5 млн.- діти.Смертоносна пляма накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з'явилась 30-ти кілометрова "зона відчуження".10 квітня 2015 року ЧАЕС офіційно перейшла до зняття з експлуатації.
26 квітня є днем пам'яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, науковців, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Подвиг цих людей назавжди записано до літопису мужності,він навічно залишиться у пам'яті українського народу.
До цієї пам'ятної дати в бібліотеці була представлена тематична  полиця "Цей день в історії" та фотовиставка "Сьогодення Чорнобиля очима молоді"і пройшла година пам'яті "Стежинами Чорнобильського лиха".
Були запрошені учні 5-го класу ліцею КПІ з вчителькою. Бібліотекар розповіла дітям, що сталося 26 квітня 1986 року на ЧАЕС, про перших рятівників-пожежників та наслідки Чорнобильської трагедії, а також зачитала уривки з творів та вірші українських письменників та поетів. 
Діти запалили свічки та вшанували пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.
Чорнобиль - попередження, набат,
Його уроків людство не забуде...



Немає коментарів:

Дописати коментар