четвер, 21 квітня 2016 р.

Український День навколишнього середовища

Щороку, в третю суботу квітня, коли наша планета Земля вже готова до весняного оновлення, в Україні святкують День довкілля.
Головною метою цього свята є поліпшення стану української природи. Багато заходів, що покликані відзначити цей день, проводяться на міському, обласному та державному рівні. Це і озеленення територій, і прибирання парків, алей, і проведення різноманітних конкурсів на екологічну тематику, і організація конференцій, лекцій на тему охорони природи.
Раніше ця дата була днем проведення Стокгольмської конференції, яка дала старт екологічній програмі ООН-UNEP. Зараз ця програма є головним ідеологом проведення Дня довкілля у всьому світі.
З 1988 року, згідно з Указом Президента України, в нашій державі щорічно відзначають цей день, як підтримку громадських організацій, що займаються охороною навколишнього середовища і ядерної безпеки України.
День довкілля в Україні майже співпадає з трагічною датою 26 квітня.Кожен мешканець пам'ятає, що саме в цей день сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС.
Безперечно, наслідки катастрофи - одна з найголовніших проблем довкілля, як в нашій країні, так і за її межами.І громадський обов'язок кожного з нас - пам'ятати і всіляко сприяти оздоровленню природи, що нас оточує. 
З нагоди цієї дати в бібліотеці пройшли масові заходи.
Була представлена книжкова виставка "Наш дім - Земля".
Для учнів 6-го класу 166 школи бібліотекар провела екологічну годину" Планета Земля - в небезпеці", а для користувачів молодшого відділу було проведено екологічний урок "Доля планети - в наших руках".
Також для користувачів молодшого відділу було проведено екологічний урок "Доля планети - в наших руках".
Книги,які можна знайти в нашій бібліотеці:
1.Азбука природи України: Звірі та птахи / Л.О.Мялківська; Худож.В.Лаповок.- Київ: Школа, 2001.- 78 с.: іл.
2.Білявський, Г.О. та ін. Основи екологічних знань: Пробний масовий підручник для учнів 10-11 кл. серед.загальноосвіт.закл.- Київ: Либідь, 2000.- 334 с.: іл.
3.Давидов, А.І., Кузнецов, Г.Ю. Знай, люби, бережи: Наук.-худож.книжка / Худож.О.М.Зенич, О.О.Міхнушов.- Київ: Веселка, 1985.- 159 с.: іл.
4.Дивовижний світ живої природи: популярна дитяча енциклопедія / худож.П.Мірончик.- Харків: Сінтекс, 2004.- 95 с.: іл.
5.Загадки природи ( текст): Чорні дірки; Морський народ; Нессі та її родичі; Дракон Семіраміди; Вампіри та перевертні; "Співаючі" піски; Ворота у всесвіт/ авт.- упоряд. В.М.Скляренко, М.О.Панкова та ін.; іл.Л.Д.Киркач-Осипової.- Харків:Фоліо, 2007.- 319 с.: іл.
6.Земля і Всесвіт/ Уклад.Г.Г.Дюков.- Київ: ВІРА-Торнадо, 2003.- 207 с.: іл.
7.Ленц,Н. 1000 таємниць планети Земля: Пер. з нім. /Худож. І.Салатов.- Київ: Школа, 2002.- 215 с.: іл.
8.Природа України ( текст ): енциклопедія рідного краю / текст,фото М.Жубра.- Харків: Веста, 2008.- 63 с.: фотоіл.
9.Сиротенко,А.Й. Моя планета - Земля (текст ): ілюстрована енциклопедія для дітей / А.Й.Сиротенко.- Харків : Ранок,2006.- 128 с.: іл.
10.Стадник,О.Г. Природні пам'ятки світу ( Текст) / Стадник,Олександр Григорович.- Харків: Ранок: Веста,2011.- 271 с.: ілюстр.
11.Твоя планета Земля: Книга для читання про природу / Авт.- упоряд.В.О.Мартиненко, В.М. Волощук; Худож. П.та Л.Мрачковські.- Київ: Інтерпрес ЛТЛ, 1998.- 351 с.: іл., 8 л.іл.
12.Фрідман,Д. Джелі Джем - захисник людей / пер. з англ. Л.Ю.Човнюк.- Київ: Веселка, 2000.- 63 с.: іл.
13.Червона книга України. Вони чекають на нашу допомогу (текст): науково-популярне видання / упоряд. О.Ю.Шапаренко, С.О.Шапаренко.- Вид.2-ге, доп.- Харків: Торсінг плюс, 2008.- 384 с.: іл.
14.Чудеса живого світу: ілюстрована енциклопедія для дітей /авт.О.Астахова, Л.Гаєвська та ін.; худож.Л.Вировець.- 2004.- 128 с.: іл.
15.Я пізнаю світ. Таємниці природи: дитяча енциклопедія / авт.-упоряд.О.А.Леонович; худож.А.О.Леонович, Ю.А.Станішевський.- Київ: Школа, 2003.- 415 с.: іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар