Перший Спас - Медовий, його ще називають Маковій, або Спас на воді. Свято відзначається 14 серпня. В Україні його частіше називають Маковія. Ця дата - початок Успенського посту, який триває до 27 серпня.
У цей день Православна церква вшановує пам'ять трьох святинь: Животворного Хреста Господнього, образу Спасителя та ікони Володимирської Божої Матері. Також за традицією в храмах відбувається мале освячення води - тому Перший Спас іноді називають Спасом на воді. За традицією наші предки освячували нові колодязі та чистили старі, а також здійснювали хресний хід на водойми та джерела для освячення води, після чого купалися самі та купали худобу, щоб змити хвороби, пристріт та ін.
Медовим Спас назвали у зв'язку із завершенням збору меду. У пасічників існував звичай в цей час підрізати або заламувати стільники - вважалося, що інакше сусідні бджоли будуть витягувати мед. В день свята обходили вулики, вибирали найбільш наповнений медом, "виламували" з нього стільники й частину з них несли до церкви на освячення. Мед їли з різною випічкою та іншими стравами, хмільний мед пили на застіллях. Вважалося, що він здатний лікувати багато різних хвороб.
Маковеєм свято називають на честь пам'яті про сім старозавітних мучеників Макавеїв. У народі Макавеї перетворилися на асоціацію з маком, який якраз дозріває в серпні. Тому в цей день пекли безліч смакоти з маком і медом: млинці, пироги, рулети, булочки, пряники, медові коврижки. Готували також макове молочко - маково-медову масу, яка подавалася до млинців.
Другий Спас - Яблучний відзначається 19 серпня, збігаючись із закінченням збору літнього врожаю і будучи першим провісником осені та початку польових робіт: сівби озимих, збирання картоплі і т.д.
У церковному календарі свято називають Преображення Господнє, що пов'язано з описаним в Євангеліях таємничим перетворенням Ісуса Христа перед трьома найближчими учнями.
За традицією в цей день освячували в церкві яблука, хлібні колосся та інші плоди нового врожаю. У народі вірили, що освячені плоди мають особливі цілющі властивості, а при надкушуванні яблука загадували найпотаємніше бажання. Також на свято запікали яблука, пекли пироги з пісного тіста, млинці з яблуками, грибами та ягодами.
Важливим вважалося поминання померлих родичів: селяни відвідували їх могили та залишали там освячені яблука.
Третій Спас - Горіховий припадає на 29 серпня, його також називають Хлібним та Спасом на полотні. Він слідує відразу після свята Успіння Богородиці (28 серпня). У церковній традиції свято встановлене на честь перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа до Константинополя. Згідно з переказами, художник не міг намалювати Ісуса через потужне сяйво його обличчя. Тоді Ісус пригорнув полотно до свого обличчя і на ньому дивним чином відобразився його портрет.
З цим переказом пов'язана народна традиція на Третій Спас торгувати полотнами.
З Третього Спаса починалася заготівля лісових горіхів - звідси й друга назва свята.
Також на кінець серпня припадає закінчення жнив. Вважалося, що до цього дня весь урожай повинен бути зібраний і змолотий. На Третій Спас пекли пироги з нового зерна, які разом з горіхами несли на освячення до церкви. Тому свято отримало назву Хлібний Спас. Одна з його головних страв - святковий коровай з нового хліба. Також на свято готували випічку з додаванням горіхів.
Тож зустрічайте три Спаси у сімейному колі зі смачною традиційною випічкою, яблуками, медом і горіхами!
Немає коментарів:
Дописати коментар