четвер, 14 травня 2020 р.

Данте Аліг'єрі - геніальний флорентієць

15 травня виповнюється 755 років з дня народження італійського поета Данте Аліг'єрі. Майбутній поет з'явився на світ у Флореції. Хлопчика нарекли Дуранте, тобто витривалий. Це ім'я виявилося пророчим, хоч незабаром і скоротилося до Данте, що стало своєрідним псевдонімом митця.
Данте Аліг'єрі - "Батько італійської літератури", він першим став писати літературні твори народною (італійською) мовою, а не латиною. Його головний художній твір поема "Божественна комедія" вважається шедевром світової літератури.

               Пропонуємо вашій увазі цікаві факти з життя Данте Аліг'єрі   
1. Коли Данте заледве виповнилось тринадцять років, його заручили з Джеммою ді Донаті, і через 14 років вони одружилися, але істинним коханням та музою поета стала Беатріче Портінарі.
2. Ім'я дружини Данте жодного разу не згадує ні в одному зі своїх творів, однак Беатріче він присвятив більшість сонетів і канцон зі збірки" La Vita Nuova" ("Нове життя"), і вона є одним з головних персонажів "Божественної комедії".
Данте і Беатріче стали символами любовної пари такими як Петрарка і Лаура, Трістан та Ізольда, Ромео і Джульєтта.
3. Зі своєю коханою Беатріче Данте бачився лише двічі в житті – в 9 і 18 років.
4. У 2008 році влада Флоренції, через майже 690 років після смерті Данте Аліг'єрі скасувала рішення про вигнання поета з міста. Проте це рішення наштовхнулось на велику критику і громадськість назвала його комерційним трюком для приваблення туристів.
5. Його предки походили з римського роду Елізео, які брали участь у  заснуванні Флоренції.  Прапрадід Данте, Каччагвіда, навіть брав участь у хрестовому поході Конрада III, був посвячений в лицарі і загинув у бою з мусульманами.
6. Аліг’єрі вплинув своєю творчістю на таких відомих письменників, як Вільям Шекспір,   Джеффрі Чосер і Джон Мілтон.
7. Над "Божественною комедією" Данте трудився 15 років.
8. Кожна з трьох частин "Божественної комедії" закінчується словом "зірки".
Найстрашнішим гріхом, якому відповідав би 9-й коло пекла, Данте називає зраду. Навіть злодії і вбивці перебувають вище.
9. Свого часу Данте навіть вибрали на посаду пріора, але він був втягнутий в політичний конфлікт між партіями білих та чорних гвельфів і разом зі своєю партією білих гвельфів був вигнаний з Флоренції. Так почалися поневіряння поета по всій Італії, більше за життя до Флоренції він не повернувся.
10. Данте Аліг'єрі помер по дорозі з Венеції в Равенну у віці 56 років. При транспортуванні праху Данте з Равенни в рідну Флоренцію урну викрали монахи-францисканці з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом.  
11. Цікаво, що "Божественна комедія" називається "комедією" тільки тому, що написана на вульгарному італійському, а не благородній латині, а "божественна" тільки тому, що цей епітет пізніше застосував до неї Джованні Бокаччо.

Джерело : інтернет-ресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар