четвер, 23 лютого 2017 р.

Масляна - свято весни

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним обо Сирним тижнем. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями.Люди здавна на Масляну випікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою. Символом останнього також було спалювання опудала Зими. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
У неділю перед масляним тижнем традиційно провідували родичів, сусідів чи друзів, а також запрошували їхз в гості. У п'ятницю було прийнято пригощати млинцями своїх зятів, які неодмінно відправлялися в гості в будинок тещі.
Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували.Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям.

З нагоди цього свята в бібліотеці була представлена тематична виставка "Свята сонячного циклу"та пройшла народознавча година "Масляна - свято весни".

Також бібліотекарі були запрошені на святкування Масляної до ліцею КПІ, яке відбудеться 24 лютого о 13 годині.





Немає коментарів:

Дописати коментар