середу, 9 листопада 2016 р.

У витоків нашої писемності

9 листопада відзначають День української писемності та мови.
Це свято було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Мова - найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови - це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою - сильною і високорозвиненою стає нація і держава.
                                                                                                                
"Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої
сподіванки, розум, досвід, почування."
                    Панас Мирний.

Була представлена книжкова виставка "Велична і проста ця мова".
В цей день в бібліотеці пройшов усний журнал "Зневажить мову - зрадити себе".Були запрошені учні 5-Б класу ліцею КПІ.                            
Бібліотекар розповіла історію виникнення української писемності та мови, згадала перших просвітителів слов'ян Кирила та Мефодія, прочитала дітям вірші про мову
Діти підготували кольоровці плакати, присвячені українській мові, також зробили цікаві доповіді про мову та писемність, а потім читали вірші українських поетів.


                                      Література з книжкової виставки:   
1.Воскобойников,В.М. Братья: Кирилл и Мефодий: Историческое повествование.- Москва: Молодая гвардия, 1979 .- 174 с.: ил.
2.Грушевський,М.С. Про українську мову і українську школу.- Київ: Веселка, 1991.- 46 с.
3.Гуць,М.В. Українська мова у професійному спілкуванні:навчальний посібник /М.В.Гуць,І.Г.Олійник, І.П.Ющук.- Київ: Міжнародна агенція "BeeZone", 2004.- 328 с.
4.Данильцьова,У.Д. Українська мова на кожен день: довідник / У.Д.Данильцьова.- Київ: А.С.К.,2004.- 222 с.
5.Люблю Україну,бо вона моя (текст): з творів-роздумів українських школярів /уклад.В.П.Крижанівська.- Київ: Міленіум, 2006.- 157 с.
6.Мова-це теж Батьківщина (текст)/ упоряд.Н.Николин.- Львів: Свічадо, 2008.- 78 с.
7.Найдорожчий скарб: Слово про рідну мову: Поезії; Вислови.- Київ: Радянський письменник,1990.- 390 с.
8.Огієнко,І.Історія української літературної мови / Упоряд., передм. і комент. М.С.Тимошика.- Київ: Наша культура і наука, 2004.- 434 с.: портр.
9.Олійник,О.Б. Мова рідної землі.- Київ: Б.в., 1999.- 70 с.
10.Олійник,О. Світ українського слова.- Київ: Хрещатик, 1994.- 415с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар